Houten ondervloeren egaliseren

Egaliseren is het vlak en glad maken van de ondergrond. Om een houten vloer te egaliseren, moet je een elastische, vezelrijke egaliseermassa gebruiken. Deze egaliseermassa kan worden aangebracht met een vlakspaan aanbrengen in lagen van drie à vijftien millimeter. Het egaliseermiddel wordt uitgestreken in de lengte richting van de planken. Wanneer meerdere lagen aangebracht moeten worden, moet u wachten tot de eerder aangebrachte laag helemaal droog is. Na het drogen van de eerder aangebrachte lagen, moet deze eerst geschuurd worden.

 

Het kan voorkomen dat bij het spijkeren van de vloer het egaliseermiddel kapot springt. Om te voorkomen dat het egaliseermiddel kapot gaat, kan viltpapier worden gebruikt.

 

Voor het leggen van massief parket

wordt een houten ondervloer bijna nooit egaliseermiddel gebruikt. Het wordt alleen gebruikt bij laminaat of lamelparket. Het egaliseermiddel kan kapot scheuren bij een massieve houten vloer, omdat deze houten vloer nog werkt. Een betere oplossing bij een houten ondervloer is om gebruik te maken van egalisatiekorrels of platen. Egalisatiekorrels maken de houten vloer weer egaal, ook al is de ondergrond verzakt. De laag egalisatiekorrels zorgen dat de vloer brandwerend wordt, een groot voordeel bij houten vloeren.

 

Nieuwe houten vloeren mogen niet worden geëgaliseerd. Nieuwe houten vloeren werken nog, daardoor kan het zijn dat de egaliseer laag kapot gaat of verpulvert.

Nieuwe houten vloeren mogen niet worden geëgaliseerd. Nieuwe houten vloeren werken nog

Nieuwe houten vloeren mogen niet worden geëgaliseerd. Nieuwe houten vloeren werken nog