Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Houten vloer verlijmen op bestaande tegelvloer

Tegelvloeren Sinds de invoering van de OPS-wetgeving zijn oplosmiddel houdende lijmen zoals Lecol 5500 verboden. Het lijmen op een ‘tegelvloer’ is sindsdien gebonden aan strengere regels. Met tegelvloeren worden in dit geval de volgende ondervloeren bedoeld: travertin, graniet, geglazuurde tegelvloer, plavuizen, marmer, et cetera. Dit type vloeren wordt in de praktijk veelal onderhouden met polish, wasachtige substanties en zepen. Zonder een gedegen voorbehandeling is het daardoor lastig de nieuwe vloer correct te laten hechten. Bijzonderheden: Bij een tegelvloer dien je daarom als volgt te handelen. De gehele tegelvloer dient nagelopen te worden op gebreken. Tegelvloeren die in het cement zijn gelegd liggen doorgaans vast, maar gelijmde tegelvloeren bevatten soms losse tegels.

Losse tegels verwijderen

Deze dienen verwijderd te worden. Wanneer de tegels gemakkelijk te verwijderen zijn, dan is het verstandig de gehele tegelvloer eruit te halen. Vervolgens moet de gehele tegelvloer behandeld worden met een speciale reiniger. Dit product ontvet en verwijdert de aanwezige polish- en zeeplagen. Het gebruik van de reiniger verschilt per merk. Caustic soda moet je oplossen in warm of lauw water. Andere merken zijn al in een opgeloste vorm te verkrijgen. De opgeloste reiniger wordt dun en gelijkmatig aangebracht op de vloer. Deze moet 15 tot 30 minuten inwerken, waarna de vloer bewerkt kan worden met een eenschijfs machine, die is voorzien van een zwart pad of nylonborstel. De oplossing dient vervolgens te worden verwijderd met de waterstofzuiger. Je moet de vloer naspoelen met zuiver water. Let op: Caustic soda is een irriterend product. Je moet dus de beschermingsmiddelen gebruiken die op de verpakking staan. Behandel de vloer nooit met groene zeep, ammoniak, 14 thinner of normale soda. Deze producten reinigen en ontvetten, maar ze verwijderen de aanwezige polishlagen niet. Bewerken: Voor je een vloer legt op een tegelvloer, dien je deze als volgt te bewerken.

Tegelvloer opruwen

Als de vloer droog is, dienen de plaatsen waar de losse tegels zijn verwijderd eerst voorgestreken te worden met Lecol D-3074. Aansluitend moeten ze opgevuld en geëgaliseerd worden met Lecol Z-615. Hiervoor kan ook gebruikgemaakt worden van L2K PU en Lecol PU 225. De gehele vloer moet mechanisch opgeruwd worden met schuurpapier K16/K24, corrundum stenen of titaanschijven. Aansluitend moet de vloer worden gestofzuigd.  De tegelvloer moet voorgestreken worden met Lecol PU-235. Dit product dient ingestrooid te worden met vuur gedroogd kwartzand (ongeveer 1,5 kg/m2). Na de nachtdroging wordt het overtollige zand afgenomen en opgeborgen voor hergebruik. Op een vlakke tegelvloer kunnen vervolgens direct spaanplaatbroodjes gelijmd worden met Lecol 2K PU 225. Op een onvlakke tegelvloer dient eventueel een egalinelaag met Lecol Z-615 aangebracht te worden in een minimale laagdikte van 2 mm.

Spaanplaatbroodjes op de tegel verlijmen

Na de nachtdroging kunnen hierop de spaanplaatbroodjes worden gelijmd, zoals in het bovenstaande is beschreven. Hiervoor kan ook gebruik worden gemaakt van de dispersielijmen Lecol 1620 of Lecol 1630. Indien je te maken hebt met een ongeglazuurde of open tegelvloer, waarbij de tegel uit lagen gesteente is opgebouwd (zoals het geval is bij leisteen of Noorse lei) of zepen tot diep in de tegel kunnen zijn doorgedrongen, moet je de spaanplaat niet alleen lijmen, maar deze ook per 20 x 20 cm2 mechanisch verankeren in de vaste betonvloer. Hiervoor kun je gebruikmaken van boren en slagpluggen. Je moet controleren of de vloer vlak genoeg is. Bij een hoogteverschil van 3 mm op 2 m1 is er geen probleem voor de hechting. Ook de verluchting onder de vloer dient in orde te zijn.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!