Linoleum vloeren

linoleumLinoleum is een prachtige, vlakke vloerbedekking. Afhankelijk van de grondstoffen die gebruikt zijn is deze zelfs min of meer verend te noemen. Dit is ook de reden dat linoleum in gymzalen wordt gebruikt. Linoleum vloeren hoeven zijn zeker niet kil te zijn. Het geeft een aangenaam gevoel als er met blote voeten op gelopen wordt, vooral in combinatie met vloerverwarming.

Uitstraling linoleum vloeren

Linoleum heeft al lang niet meer de uitstraling van saaie, lange ziekenhuis gangen of klaslokalen. Het linoleum van nu is verkrijgbaar in vele vrolijke en stijlvolle kleuren. Door verschillende kleuren linoleum te combineren kunnen de mooiste vloeren ontworpen worden, geheel naar eigen smaak. Ook zijn er naast de vertrouwde linoleum vloeren in marmer dessins en bewolkte dessins, ook streepdessins, vloeren met de uitstraling van een houten- of betonvloer en andere dessins reliëf toegevoegd. Er zijn dus voor elke interieurstijl mogelijkheden genoeg om een smaakvolle vloer te ontwerpen.

Waar wordt linoleum van gemaakt

Met een linoleum vloer heeft u een duurzame, harde en hygiënische vloer in huis. Linoleum is een echt natuurproduct, zonder kunstmatige chemicaliën. Het hoofdbestanddeel is lijnolie dat uit vlaszaad is geperst. Deze lijnolie wordt vermengd met hars uit pijnbomen, kurk, houtmeel, kalksteen poeder en de juiste pigmenten. Uiteindelijk wordt na de bereiding het mengsel op een rug van jute of canvas aangebracht. Bacteriën kunnen zich op linoleum moeilijk ontwikkelen. De afwezigheid van twijfelachtige ingrediënten zorgt ervoor dat er geen schadelijke dampen en effecten op de mens of op het milieu te verwachten zijn. Linoleum is volledig biologisch afbreekbaar. Als het goed gecomposteerd wordt lost het linoleum binnen twee jaar op.

De voordelen van linoleum

Linoleum vloeren nemen snel de temperatuur van de omgeving aan. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel. Gebruikt linoleum in combinatie met vloerverwarming dan is deze eigenschap zeker van belang. Andere voordelen van linoleum zijn bijvoorbeeld:

–  geluidsdemping en trilling
–  moeilijk ontvlambaar

–  antistatisch en bacteriostatische eigenschappen van nature

– bijzonder slijt- en kleurvast [in een gebruikersklasse van drieëntwintig tot boven de eenenveertig]

–  grote indruk vastheid. In ecologische zin loopt linoleum voorop

Linoleum kliksysteem

De eerste linoleum vloeren moesten op een geëgaliseerde ondergrond verlijmd worden. Dit werd aan de ervaren vakman uitbesteed. Nog steeds geld dit voor alle linoleum die op de rol verkrijgbaar is. Naast dit product zijn er tegenwoordig ook linoleum vloeren die u eenvoudig zelf kunt leggen. Dit zijn panelen die voorzien zijn van een handig kliksysteem die de panelen onderling verbinden. Deze linoleum vloeren bestaan uit een laag linoleum met kurk op een stevige HDF-drager die het kliksysteem bevat. Dit lijkt qua uiterlijk veel op de klik pvc-vloer. De klik linoleumvloer kan zwevend gelegd worden. Zo kan de combinatie linoleum en vloerverwarming makkelijk gemaakt worden. Het nadeel van een vast verlijmde linoleum en vloerverwarming is dat, wanneer het nodig is, de vast verlijmde linoleum nauwelijks zonder beschadiging van de dekvloer verwijdert kan worden. Ook bij verhuizing is het prettig wanneer een vloerbedekking als klik linoleum eenvoudig weggehaald kan worden zonder beschadigingen. 

Onderhoud van linoleum

Linoleum is een makkelijke vloer. Het vegen en regelmatig dweilen van het linoleum met een sopje is voor het dagelijks onderhoud voldoende. Periodiek is het gebruik van een onderhoudsmiddel in het dweilwater aan te bevelen. Incidenteel worden linoleum vloeren geschrobd met een speciaal middel om oude zeep of was lagen te verwijderen en daarna opnieuw voorzien van een beschermlaag. Deze behandeling zal de linoleum vloer als nieuw laten glanzen en verlengt de levensduur van de vloer.