Keihard de goedkoopste!

BeBo Voor Elk Budget!
BeBo: Voor Elk Budget! Bezoek onze showrooms in
Etten-Leur of Vriezenveen
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN VRIEZENVEEN & ETTEN-LEUR

Onderhoud houten vloer en laminaat

Als je vloeren niet of niet goed onderhoudt, gaan ze niet zo lang mee. Het is dus belangrijk dat de klanten regelmatig aandacht besteden aan het onderhoud van een vloer. Informeer ze daar goede over.

Er zijn drie soorten onderhoud voor houten vloer en laminaat.

  • Preventief onderhoud (paragraaf 5.2)
  • Regelmatig onderhoud (paragraaf 5.3)
  • Groot onderhoud (paragraaf 5.4)

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is het onderhoud dat je pleegt om te voorkomen dat een vloer vuil wordt en beschadigd. Je kunt op verschillende manieren preventief onderhoud plegen.

Een belangrijke vorm van preventief onderhoud is het regulieren van het vocht. Vocht reguleren betekent dat je ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in een ruimte goed is. Het mag in een ruimte niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 45% en de 65%. Je kunt dit bereiken door een luchtvochtregelaar in de ruimte te plaatsen.

Je kunt ook op andere manieren preventie onderhoud plegen, bijvoorbeeld door:

  • Matten bij de buitendeur te leggen
  • Viltjes onder stoel- en tafelpoten te plakken
  • Geen poreuze plantenpotten op de vloer te zetten
  • Zware voorwerpen te verzetten in plaats van te verschuiven
  • Niet met naaldhakken op de vloer lopen
  •  Regelmatig onderhoud

Je moet prefab vloeren dagelijks stofzuigen en ze eventueel met een vochtige doek schoonmaken. Nog beter is het om prefab vloeren met een stofwisser schoon te maken. Hierdoor is de beschadiging aan de vloer minimaal.

Daarnaast zijn en nog andere onderhoudswerkzaamheden die voor alle vloeren anders zijn. Zo heeft laminaat een ander regelmatig onderhoud nodig dan andere geprefabriceerde vloeren.

Laminaat

Het is verstandig een laminaatvloer af en toe te reinigen met laminaatreiniger. Dit schoonmaakmiddel is speciaal bedoeld voor laminaat. Breng nooit parketpolish aan op een laminaatvloer. Daarvoor moet je speciale laminaatpolisch gebruiken.

Houten vloer

Een houten vloer  is afgewerkt met een kleurolie en een afwerkolie. De kleurolie brengt de kleur aan op de houten vloer  en de afwerkolie beschermt het hout tegen vuil en vocht. Wanneer u gebruik maakt van de vloer, kunnen enkele plekken gaan slijten of worden dof. Mocht u doffe plekken, krassen of ander slijtage op de vloer krijgen, dan kunt u deze plekken bijwerken door de vloer te behandelen met onderhoudsolie. Daarnaast is het heel belangrijk dat u de vloer onderhoudt met wax & clean tijdens het dweilen. De wax & clean is een schoonmaakmiddel die ervoor zorgt dat het hout zijn kleur langer behoudt.

Lamelparket en duoplanken

Het regelmatig onderhoud van andere geprefabriceerde vloeren hangt af van de manier waarop het parket is afgewerkt: met lak, was of olie. Volg altijd de instructies van de fabrikant op. Als je dat niet doet, kun je geen aanspraak maken op garantie.

Lak

Is de vloer met lak afgewerkt, dan is het verstandig de vloer een paar keer per jaar in de polish te zetten. Hiermee bescherm je de laklaag. Breng de polish over de hele vloer aan, omdat je anders glansverschillen ziet. De droogtijd van de polish is een half uur.

Na ongeveer tien polishbehandelingen moet de vloer gereinigd worden met een cleaner. Dit zal ongeveer na twee jaar moeten gebeuren. Daarna kun je weer met de polishbehandelingen beginnen.

Was

Een wasvloer moet je regelmatig in de was zetten. Dit kun je ook plaatselijk doen. In tegenstelling tot de lakvloeren zijn bij een wasvloer namelijk geen grote glansverschillen te zien.

Het is verstandig de vloer iedere twee jaar grondig te reinigen. Als je dat niet doet, zal de was zich op sommige plaatsen ophopen. Het wordt dan steeds moeilijker om de was weg te halen. In de tussenliggende perioden kun je de vloer blijven behandelen met was.

Olie

Een geprefabriceerde vloer die met olie is behandeld, moet regelmatig met olie worden ingewreven. Meestal schrijft de fabrikant van de geprefabriceerde vloer voor hoe vaak je de vloer moet behandelen. Ook geeft de fabrikant vaak aan welk soort middel je moet gebruiken. Er zijn namelijk veel verschillende soorten op de markt. Het is niet verstandig om na elkaar verschillende soorten aan te brengen, omdat sommige soorten niet met elkaar samengaan.

Vlekken

Voor alle soorten vloeren geldt dat je vlekken altijd zo snel mogelijk moet weghalen. Hieronder staan de meest voorkomende vlekken, met daarachter de manier om de vlekken weg te halen.

Soort vlek Wat te halen met…
Fruit, melk, frisdrank, bier, wijn, chocolade, koffie, thee en urine Water met afwasmiddel
Chocolade, schoensmeer, olie, vet teer en asfalt Terpentine
Inkt en lippenstift Spiritus
Bloed Koud water
Hondenurine Verdunde waterstofperoxide

Na het verwijderen van de vlekken moet je de vloer met een licht vochtige doek afnemen en moet je het onderhoudsmiddel opnieuw aanbrengen. heel belangrijk bij onderhoud houten vloer en laminaat

onderhoud houten vloer en laminaat

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!