Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Over het leggen van eiken houten vloeren

Eiken houten vloeren worden in drie verschillende vormen verkocht. Dit zijn de massieve plankenlamelparket en Multi planken. Volledig massieve planken worden tegenwoordig erg weinig verkocht. Dit komt door de grote hoeveelheden klachten van consumenten met de reden van de sterke werking van de planken. De werking van het hout heeft betrekking op de invloed van inkrimping en inzetting van hout. Het gevolg hiervan is naadvorming. Als u een kamerbreedte van meer dan vier meter heeft, zijn Multi planken sterk af te raden. Om problemen van bijvoorbeeld de werking van massieve planken is lamelparket voorgesteld. Lamelparket bestaat uit een toplaag van massief eiken en een onderlaag van zacht hout bijvoorbeeld vuur hout. Lamelparket bestaat uit drie lagen inclusief de toplaag. De toplaag ligt vaak in dwarse richting van elkaar. De dwarsliggende ondervloeren werken elkaar tegen zodat het werken van de planken minder wordt.

De Multi plank is de nieuwste ontwikkeling

Deze houten vloer bestaat uit een Multiplex onderlaag en een toplaag van 1 tot 4 mm massief eiken. Multiplex bestaat uit 7 tot 9 lagen hout en zijn in dwarse richting van elkaar gelegd. Hierdoor is Multiplank in vergelijking met lamelparket nog een stuk stabieler.

Weer een andere nieuwe ontwikkeling is het klik systeem voor houten vloeren. Dit maakt het leggen van houten vloeren een stuk simpeler. Een veel voorkomende verkeerde gedachte is dat lamelparket of Multiplank niet geschuurd kan worden. Maar afhankelijk van de dikte van de toplaag kan een houten vloer van lamelparket of Multiplanken net zoveel geschuurd worden als een houten vloer van massieve planken. Dit komt doordat de massieve planken alleen tot een mes-groef-verbinding geschuurd kan worden. Een mes-groef-verbinding is een hout verbinding waarin stukken hout over de lengte en op de kopse kanten in elkaar samengevoegd zijn.

Hoe de vloer gelegd moet worden
Er zijn verschillende vormen van leggen. Waaronder zwevend leggen zonder klik, zwevend leggen met klik en vastlijmen. De voor en nadelen van elke optie zal hieronder beschreven worden. Veel voorkomende manier van leggen is het zwevend leggen zonder klik. Voordelen hiervan zijn is dat de legkosten laag zijn en goed zelf te doen. Daarnaast is het ook mogelijk om de vloer mee te nemen bij een verhuizing. Er zitten ook nadelen aan. Zoals dat de vloer kan gaan kraken, gemakkelijk naadvorming kan ontstaan en een hol loopgeluid. Deze vloeren zijn ook niet geschikt voor grote ruimtes van 5 bij 10 meter.

Zwevend met klik leggen
is een andere vorm van leggen. Het voordeel hierbij is dat er lage legkosten bij zitten omdat het te vergelijken is met het leggen van laminaat. Daarnaast zal er nooit naadvorming ontstaan en omdat als onderlaag HDF gebruikt wordt, zal de vloer ook niet gaan kraken. Ook in dit gevoel kan je de vloer meenemen tijdens een verhuizing. Het enigste nadeel aan zwevend leggen is dat het zorgt voor een hol gevoel.

Nog een andere manier is het vastlijmen van vloeren
Het voordeel hiervan is dat de vloer dan niet gaat kraken en stevig loopgeluid heeft. Het nadeel is wel dat het 10 euro per vierkante meter duurder is en dat de vloer niet mee te nemen is tijdens een verhuizing.  De vloer ligt dan namelijk vast aan de ondergrond. Het leggen van eiken houten vloeren kent ook weer verschillende manieren. Een belangrijk aandachtspunt, voordat de vloer gelegd wordt, is dat de vloer minimaal 48 uur van te voren moet acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. De houten vloer moet horizontaal liggen en in een ongeopende verpakking acclimatiseren. Daarnaast moet u de pakken pas open maken op het moment van het leggen en niet eerder. De eerste manier van leggen is zwevend leggen zonder kliksysteem. Een mooie eikenvloer wordt in de looprichting in een beeldverband gelegd. Plaats op de werkvloer eerst een dampdichte ondervloer met twintig centimeter overlap. Leg de planken in beeldverband en plaats de parketveren om de 50 centimeter langs alle lange kanten en verlijm vervolgens de kopse kanten van de planken met naden lijm. Hou bij de kopse kanten een vrije ruimte van 1 cm over tussen de muur en de houten planken. Hou aan de lange zijden altijd een ruimte van anderhalve centimeter over. De reden van het afstand houden van de muur heeft te maken met de werking van de planken. Bij een houten vloer van 1cm dik zijn er geen parketveren nodig. De houten vloer wordt dan aan alle zijden met nadenvloer gelijmd. Zwevend leggen met kliksysteem is vergelijkbaar met het leggen van een laminaatvloer. Hierbij moet ook 1 cm afstand gehouden worden van de muur. U heeft hierbij geen parketveren of nadenlijm nodig.

Verlijmd leggen is specialistenwerk.

Het is altijd aan te raden dat de klant dit door een ervaren legspecialisten van Beboparket laat doen. Daarnaast is een voorinspectie sterk aan te raden om problemen te voorkomen. De te gebruiken materialen hangen sterk af van de specifieke situatie van de plek waar u het wil laten leggen. Als u de vloer wilt laten leggen kunt u een gratis voorinspectie laten doen en een legspecialist aanvragen.

Er zijn verschillende producten die u aan moet schaffen in verschillende legsituaties. Het eerste wat u moet bestellen bij het zwevend leggen zonder kliksysteem zijn natuurlijk de planken. U moet hierbij rekening houden met ongeveer 5% zaagverlies.

Het tweede wat u nodig heeft is een ondervloer.

De meest standaard ondervloer is Alumfoam. Als u het loopgeluid of kleine oneffenheden in de vloer wilt verminderen, worden XPS platen aangeraden. De XPS platen komen voor in 3 mm en 6 mm. 3 mm is in veel gevallen al genoeg, maar mochten er grotere oneffenheden in de vloer zijn, dan wordt de 6 mm aangeraden. Mocht u in een appartement wonen op een hogere verdieping, dan moet u voldoen aan de 10 decibel eis. Hiervoor moet u de 10 decibel ondervloer hebben. Als dat u vloerverwarming heeft, dan heeft u de bebo allround ondervloer nodig. Als derde heeft u parketvering nodig. Parketveren zijn verkrijgbaar in een formaat van 1,5 cm of 2 cm. In geval van planken rond de 2 cm dikte heeft u parketveren van 2 cm hoog nodig. Heeft u parket van 1,5 cm dikte, dan heeft u parketveren van 1,5 cm nodig. In geval van planken van 1 cm heeft u geen parketveren nodig. Hiervoor gebruikt u nadenlijm. Als 4e artikel heeft u nadenlijm nodig. Nadenlijm gebruikt u om de kopse kanten van de planken vast te maken. Bij planen van 1cm dik kunt u ook nadenlijm gebruiken om de vloer vast te maken. Dit is in plaats van de parketvering. Het 5e artikel wat u nodig heeft is een plint. U krijgt het mooiste resultaat door middel van een hoog plint. Het wordt aangeraden om een hoog plint te nemen met kabelgoten en kliksystemen. Met dit systeem kunt u heel gemakkelijk de kabels wegwerken en in de toekomst kunt u ze ook gemakkelijk vervangen. Als laatste heeft u een onderhouds box nodig. Hierin zit alles wat u nodig heeft om de vloer goed te kunnen onderhouden. U heeft onderhouds box wit nodig bij wit nodig bij wit geoliede planken. En onderhouds box naturel nodig bij alle andere soorten planken. In het geval bij het leggen van een vloer met kliksysteem heeft u hetzelfde nodig als het leggen zonder kliksysteem alleen vallen er twee producten af. Dit zijn de parketveren en de nadenlijm.
De laatste manier van leggen is het verlijmd leggen. Hierbij moet je bij aanschaf rekening houden met planken van ongeveer 5% zaagverlies. In het geval bij visgraat, wat altijd verlijmd gelegd moet worden, is het zaagverlies 15%. Naast de planken heeft u nog lijm, hoge plint en onderhouds box nodig.

over het leggen van eiken houten vloeren

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!