PLINTEN AAN DE MUUR LIJMEN

 

Zaag de plinten op maat en houdt hierbij rekening met uitwendige hoeken van je muur. (afstand muur + dikte plint) Zaag de buitenhoeken verstek…

 

Om het eindresultaat extra fraai te maken, kun je de buiten- en binnenhoeken waar twee plinten bij elkaar komen, verstek zagen. Dat doe je voordat je de plint aan de muur bevestigt! Voor buitenhoeken meet je eerst de lengte van de ene muur op en tel daar de dikte van de plint bij op. Zaag de plint op die lengte af. Daarna leg je de plint in de verstekzaagbak en zaag je het uiteinde in een hoek van 45 graden. De plint is dan aan de voorkant langer dan aan de achterkant (de kant die tegen de muur aan zit). Voor een binnenhoek werk je precies andersom.

 

Pak de volgende plint erbij en leg hem tegen het uiteinde van de eerste plint aan, dus tegen het hoekje, maar wel evenwijdig aan de tweede muur. Nu teken je op de bovenkant van de plint af waar de eerste plint ophoudt. Ook de tweede plint zaag je verstek in een hoek van 45 graden, zodat hij precies tegen het hoekje van de eerste plint aan gelegd kan worden.

 

Houd er rekening mee dat, zeker bij oudere woningen, niet alle muren kaarsrecht zijn. Soms moet je wat langer zagen en vijlen op een plint.

 

…Of houd ze recht

 

Vind je het niet zo belangrijk dat de naden waar de plinten tegen elkaar aan komen vrijwel onzichtbaar zijn, dan kun je het verstek zagen ook overslaan.

 

Je kunt twee plinten op een buitenhoek ook simpelweg op elkaar aansluiten door de eerste plint af te zagen op de lengte van de muur. Vervolgens leg je langs de tweede muur de tweede plint en zaagt die af op de lengte van de muur met daarbij opgeteld de dikte van de plint.

 

Gebruik je deze methode, vergeet dan niet om ook de kopse kant van de tweede plint te verven!

 

Wil je de plinten aan de muur schroeven, dan boor je na het zagen om de 30 centimeter gaatjes in de plinten met een houtboor (3mm). Het staat wel zo netjes als de schroefkoppen straks niet uitsteken, dus kun je aan de voorkant van de plint de gaatjes iets verruimen met een verzinkboor. Deze gaten kun je desgewenst dichten met houtplamuur.

 

Ga je de plinten op de muur vastplakken, dan zorg je dat de ondergrond (de muur dus) stof- en vetvrij en droog is.

 

Breng kit aan in twee evenwijdige strepen op de achterzijde van de plint. In het geval dat je een high tec kit gebruikt plaats je de plint en zit deze gelijk naar behoren vast. In het geval je montagekit gebruikt druk je de plint na het kitten tegen de muur. Trek de plint meteen weer los en leg hem met de kitkant naar boven. Laat hem vijf tot tien minuten drogen en druk hem daarna weer stevig tegen de muur. De plint zit nu goed vast, ook als de muur niet overal helemaal recht is.