Prefab vloeren leggen

Hoeveel pakken materiaal je nodig hebt, is afhankelijk van:

  • De grootte en de indeling van de ruimte
  • De vloersoort en de grootte van de verpakkingen
  • Het zaagverlies

Het zaagverlies is het materiaalverlies bij het zagen. Het gaat bijvoorbeeld om de stukken van een prefab vloerdeel die je niet meer kunt gebruiken.

Het is belangrijk om de benodigde hoeveelheid materialen zo goed mogelijk te bepalen. Het is niet handig als halverwege het werk blijkt dat je te weinig materiaal hebt. Aan de andere kant zal een klant het ook niet leuk vinden als je teveel materiaal hebt ingekocht.

 

Lijmen voor het leggen van vloeren

Bij het verlijmen gebruik je PVAC-lijm. Dit is een houtlijm.

 

Acclimatiseren van de vloer

Geprefabriceerde vloeren bestaan voor een groot deel uit hout of houtachtige materialen. Omdat hout gevoelig is voor vocht kunnen de prefab vloeren gaan werken. Hout werkt vooral in de breedte en de dikte, en minder in de lengte.

Om het werken van het hout op te vangen, leg je de pakketten prefab vloer en de lijm minstens 48 uur voor het leggen in de ruimte. De pakken moeten daarbij gesloten blijven. Hierdoor neemt het de temperatuur van die ruimte aan. Dit heet acclimatiseren.

 

Legrichting van de te leggen vloer

Meestal leg je de prefab vloeren in de richting van de lichtinval. Je legt ze dan met het licht mee (evenwijdig aan de langste wand, haaks op het raam). Vaak is dit in de lengterichting van de ruimt.

Als je de vloer dwars op de lichtinval zou leggen, dan breekt het licht precies op de naden van de vloer. Daardoor worden ze extra geaccentueerd en dat is niet de bedoeling.

Ga echter niet zomaar de vloer leggen in de richting van de lichtinval. Je moet de leginrichting altijd bepalen in overleg met de klant. De klant wil de vloer misschien juist wel dwars op de lichtinval. Wijs de klant op het nadeel hiervan, maar houd je verder aan de wensen van de klant.