Sortering hout voor vloeren

Voor parket wordt alleen hout gebruikt voor goede kwaliteit. Onvolkomenheden in afzonderlijke bomen of balken zorgen er voor dat hout wordt afgekeurd. In de parketbranche wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende kwaliteitsniveaus van parket. Het verschil in kwaliteit van parket noem je de sortering van parket. (kwaliteit staat dus niet voor beter hout maar voor andere sorteringen).

Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus:

QFQ                   : parket waarin alleen hout zit dat kwartiers en half kwartiers is gezaagd.

Premier               : parket zonder kwasten en verkleuringen

Natuur                : parket met hier en daar een kleine kwast verkleuringen in het hout mogen

Rustiek               : parket met hier en daar een kwast, en eventueel verkleuringen

Declassé of         : parket met open noesten en er mogen meer noesten in zitten dan bij rustiek spint

Rustiek extra        en verkleuring in het hout mogen.

Er zijn wat verschillende namen voor de sortering bij de verschillende leveranciers, zo zal prime of exquisiet ook gebruikt kunnen worden voor premier. Ook de term 1 bis komt veel voor (noestjes tot 1 cm doorsnede)

Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het parket. Parket van premier kwaliteit is aanzienlijk duurder dan hout van rustiek kwaliteit.

Sinds kort levert de branche ‘verouderde vloeren’. Deze vloeren zijn in de fabriek verouderd. Hierover staat meer in de bijlage verouderde vloeren. Verouderde vloeren komen voor in tapis 6 en 9 mm en in planken, lamellen en duo planken.

In de volgende tabel staan houtsoorten die vaak gebruikt worden voor het leggen van parketvloeren. Je vindt gegevens over de kleur, duurzaamheid, hardheid en werking.

 

Soorten houtKleur Duurzaamheid(klasse)Hardheid (N)Werking
AfzeliaLichtbruin1 zeer dz.8200Gering
BeukenLichtroze5 niet dz.7060Groot
EikenGeelbruin2 dz.6280Middelmatig
EssenLichtgeel5 niet dz.6140Groot
GrenenGeelroze3 matig dz.2940Middelmatig
JatobaRoodbruin1 zeer dz.10400Middelmatig
MapleLichtgeel5 niet dz.6460Middelmatig
MerbauRoodbruin2 dz.6700Gering
TeakGoudbruin1 zeer dz.4450Gering
Wengébruinzwart2 dz.10600middelmatig

 

Forest Stewardship Council (FSP)

Soms zie je op een pakket hout het volgende logo staan:

Hout met dit plaatje komt van een bos dat milieuvriendelijk wordt beheerd. Als je dit hout gebruikt, weet je zeker dat je een eerlijk en goed product koopt waarvoor een boom is gekapt, maar niet een heel oerbos. En dat je op die manier dus bijdraagt aan het voorkomen van ontbossing.

Hout met dit logo is goedgekeurd door de Raad voor goed bosbeheer (De Forest Stewardship Council). Deze raad ziet er ook op toe dat bosarbeiders en inheemse volkeren in een goed leefklimaat kunnen leven.

 

Samenvatting hout voor houten vloeren

Hout is heel geschikt als basismateriaal voor parketvloeren. Hout heeft een natuurlijke uitstraling. Deze uitstraling ontstaat door de structuur, de kleur en de tekening van het hout.

Onbehandeld hout is een aantal jaar bestand tegen schimmel- en bacteriële aantasting. Hoeveel jaren dat is, verschilt per houtsoort. De ene houtsoort is duurzamer dan de andere.

Hout heeft een bepaalde weerstand tegen indeuken: de hardheid. Harde houten vloeren deuken minder snel dan zachte vloeren.

Hout is goed bewerkbaar. Je kunt hout eenvoudig boren, zagen, frezen en schaven. Ook kun je houten vloerdelen gemakkelijk bevestigen.

In hout kunnen onvolkomenheden zitten, waardoor het kan worden afgekeurd voor de fabricage van parket:

  • Werken
  • Scheuren
  • Vervorming
  • Aantasting
  • Verkleuring
  • Kwasten
  • Harszakken
  • Groeiringen
  • Wan

De meeste Europese houtsoorten zijn leverbaar in de sortering premier, natuur en rustiek. De meeste tropische houtsoorten zijn alleen leverbaar in de sortering premier.

Hout met het FSC logo komt uit verantwoord beheerd bos. Je helpt hiermee ontbossingen te voorkomen en draagt bij aan de verbetering van de leefomstandigheden van bosarbeiders en inheemse volken

sortering hout voor vloeren

sortering hout voor vloeren

sortering hout voor vloeren

sortering hout voor vloeren

sortering hout voor vloeren