Steenachtige ondervloeren egaliseren

Nadat de ondergrond is geëgaliseerd, is de ondergrond mooi vlak en is de zuigkracht van de ondergrond overal even sterk. Bovendien heeft u bij het eventueel verlijmen van de vloer minder lijm nodig.

Voorstrijken

Mocht u een steenachtige vloer willen egaliseren, dan moet u de vloer voorafgaand eerst voorstrijken. Tijdens het mengen wordt het egaliseermiddel vermengd met water. Sommige ondergronden kunnen niet goed tegen vocht. Een voorstrijkmiddel kan de ondervloer beschermen tegen indringend vocht uit de egaliseer laag. Een voorstrijkmiddel kan tevens de vloer beschermen tegen optrekkend vocht vanuit de ondervloer. Hiervoor kunt u een polyurethaan voorstrijkmiddel of dispersie voorstrijkmiddel gebruiken. Daarnaast kan een voorstrijkmiddel worden gebruikt bij het verbeteren van de hechting. Bijvoorbeeld als bij de krasproef blijkt dat de vloer niet vast genoeg is.

 

Bij een anhydrietvloer of een nieuwe zandcement dekvloer kan de zuigkracht van de ondervloer hoog zijn. Ook kan de zuigkracht bij die vloeren op de ene plaats groter zijn dan op de andere.

 

Mogelijke redenen om voor te strijken:

  • Bescherming ondervloer tegen vocht vanuit de egaliseer laag
  • Bescherming parket tegen optrekkend vocht vanuit de ondervloer
  • Vermindering van de zuigkracht van de ondervloer
  • Verbetering van de hechting

 

Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddelen op de markt; speciale voorstrijkmiddelen en verdunde lijmen die zijn verdund door de fabrikant. Voor de juiste keuze van het voorstrijkmiddel moet goed worden geïnformeerd bij de fabrikant. Op de verpakking staat ook veel informatie aangegeven, bijvoorbeeld informatie over mengverhoudingen et cetera.

 

Voor het aanbrengen van een voorstrijkmiddel gebruikt u een lamsvachtroller. Een lamsvachtroller is namelijk wat groter. Langs de wanden en plinten gebruikt u een kwast.

 

 

 

Egaliseermiddelen

Een egaliseermiddel of uitvlakmiddel is een middel om een vloeroppervlak zuiver vlak te maken. Er zijn twee soorten egaliseermiddelen, namelijk een egaliseermiddel op cementbasis en een egaliseermiddel met polyestervezels.

 

Het egaliseermiddel op cementbasis wordt gebruikt op steenachtige vloeren. Het egaliseermiddel wordt aangemaakt met water. Deze twee bestanddelen worden gemixt met een vleugelmixer. Een vleugelmixer past in bijna alle boormachines en mengmachines. De twee propellers zorgen voor een gelijkmatig gemengde massa. Een vleugelmixer spat nauwelijks. Als u de vleugelmixer netjes schoonmaakt en goed onderhoudt, gaat een vleugelmixer jaren mee.

 

Een egaliseermiddel met polyestervezels worden gebruikt voor houten ondervloeren. Dit middel wordt vermengd met polyestervezels. Hierdoor blijft het mengsel na de droging flexibel. Er zijn tegenwoordig ook complete systemen waarbij het voorstrijkmiddel en egaliseermiddel op elkaar zijn afgestemd.

 

Van elk egaliseermiddel bestaat een productinformatieblad. Hierop staan zaken als de toepassing, eigenschappen en de functie van het egaliseermiddel. Dit productblad kan helpen bij de keuze van het juiste egaliseermiddel. Daarnaast bestaat er van elk egaliseermiddel een veiligheidsblad. Hierop staan alle bestanddelen en chemische eigenschappen van het product vermeld.

 

Bij een egaliseermiddel zit ook altijd een gebruiksaanwijzing. Hierop staat onder andere welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen voor je met de verwerking begint.

Mengen

Wanneer u het egaliseermiddel hebt gekozen, gaat u het mengsel mengen met water. Om de juiste hoeveelheid water af te meten, heeft u een maatemmer nodig. In een grote maatemmer met handvatten kunt u een zak van vijfentwintig kilo egaliseermiddel tegelijk aanmaken. Na elke aanmaak kunt u de emmer met een stoffer en water schoonmaken, dan heeft u later minder werk om de emmer goed schoon te krijgen.

 

Bij parket kunt u het beste een elastificeringsmiddel toevoegen. Vaak gaat het om één liter per vijfentwintig kilo egaliseermiddel. Er zijn ook egaliseermiddelen waarbij dit in poedervorm zit. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat informeren over de verschillende mogelijkheden, zodat u het middel krijgt die het beste in uw situatie past.

 

Het mening kunt u hebt beste doen door de vleugelmixer te laten draaien en ondertussen de inhoud van de zak en water in de mixer te doen. Voeg nooit de inhoud van de zak in één keer toe aan het water, maar doe het geleidelijk aan. Anders wordt het mengen van de producten een stuk moeilijker. De gemiddelde meng tijd is twee tot drie minuten, afhankelijk van het gekozen egaliseermiddel. Vervolgens laat u het mengsel dertig à zestig seconden staan. U mag het mengsel niet mixen of schudden, omdat in deze rusttijd de stoffen een chemische verbinding aangaan. Ook wordt de lucht uit het mengsel gedrukt.

 

Nadat u het mengsel heeft laten rusten, mengt u het geheel nogmaals. Controleer of de ‘gele sliert’ in de draaikolk verdwijnt. Mocht dit niet gebeuren, dan heeft u waarschijnlijk teveel water gebruikt. Wanneer u geen gele sliert zag, heeft u te weinig water gebruikt.

 

Steenachtige ondervloeren egaliseren

vloeren egaliseren is belangrijk

vloeren egaliseren is belangrijk