Tapis parket

Tapis parket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Omdat het parket zo dun was, vonden de Fransen dat het op tapijt leek. ‘tapis’(spreek uit: ‘tapíe’) is dan ook het Franse woord voor ‘tapijt’. Tapis parket staat voor ‘tapijt-parket’( het bekleden van).

Patronen

Tapis parket kun je in alle denkbare patronen en sluitranden leggen.

Afmetingen

Tapis stroken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Voor stroken-, visgraat- en blokpatronen zijn de stroken 6 of 9/10 mm dik. En 7.1 of 9 cm breed.

De lengte van de tapis stroken voor een strokenpatroon varieert van 50 cm tot 150 cm. De lengte van de tapis stroken voor een visgraatpatroon of blokpatroon is bijna altijd een veelvoud van de breedte. Bij bijvoorbeeld een dikte van 7.1 cm hoort dus een lengte van 28.4 of 35.5 cm. Voor Bourgognevloeren zijn de stroken 9 mm dik. De breedte varieert van 7.1 tot 18 cm. En de lengte varieert van 50 tot 250 cm. Omdat er steeds meer vraag is gekomen naar grote patroon vloeren en de droog technieken het toe laten worden er ook patroon vloeren in 6 mm dik en 120 mm breed te verkrijgen. Bij grotere afmetingen is het raadzaam om ook een dikkere tapis strook (9 mm) te nemen, dan kan er tot 20cm breed patroon hout gezaagd worden. Dat zijn geen standaard afmetingen. Deze maten moeten op commissie gemaakt worden hou daar rekening mee met de levertijden.

Opbouw tapis stroken

Tapis stroken worden gemaakt zonder veer en groef. Je legt ze ‘koud’ tegen elkaar.

Tapis parket is niet zo duur als andere parketsoorten. Dat komt doordat het materiaal dun is. En doordat de stroken geen veer en groef hebben. Voor speciale patronen kun je het beste de dunste maat kiezen. Dun tapis  is goedkoper en bovendien eenvoudiger te bewerken. Voor duurzame toepassingen kun je het beste de dikste maat kiezen.

Tapis parket

Tapis parket

Tapis parket