Laminaat dweilen

Veel mensen vragen zich af of je een laminaatvloer wel nat kan afnemen. Hoewel laminaat nauwelijks onderhoud vraagt en in de dagelijkse praktijk stofzuigen of stofwissen voldoende is, is af en toe opfrissen door een dweilbeurt ook prettig. Laminaat is opgebouwd uit een melamine onderlaag, een stevige houten tussen laag, hierop eventueel een dun decor laag en tenslotte een verharde, kunststof, toplaag, die het laminaat beschermt tegen slijtage, vuil en vocht. Hierdoor kunt u de laminaatvloer gerust nat afnemen. Toch zijn er nog wel een paar punten van aandacht.

Vochting dweilen

Laminaat dweilen Bebo Parket

U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt. Het zou dan kunnen gebeuren dat er vocht, via de naden, de houten tussen laag bereikt waardoor er de kans bestaat dat deze gaat opzwellen. Om deze reden is het verstandig is een platte dweilstok te gebruiken in plaats van een mop. De dweil dient u geregeld in lauwwarme water schoon te spoelen en vervolgens uit te wringen tot klam vochtig. Aan het dweilwater kunt u als schoonmaakmiddel een geschikte laminaatreiniger toevoegen. Van groot belang is hier zuinig mee om te springen. Te veel laminaatreiniger in het dweilwater geeft een tegengesteld effect, en zorgt ervoor dat uw laminaatvloer na verloop van tijd dof wordt. 

Ongeschikte schoonmaakmiddelen

De toplaag van het laminaat zorgt ervoor dat vuil makkelijk loslaat zodat een schoonmaakmiddel over het algemeen niet per se noodzakelijk is. vindt u het prettiger een schoonmaakmiddel te gebruiken of bent u gehecht aan de frisse geur van een dergelijk middel kies dan voor een goede laminaat reiniger. Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen die u beter niet kunt gebruiken bij het dweilen van uw laminaatvloer. Deze middelen kunnen namelijk schade toebrengen aan uw laminaat. U kunt hierbij denken aan:

  • Schuurmiddelen
  • Chloor

Schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger en groene zeep beschadigen niet de laminaat vloer maar laten een nauwelijks zichtbaar vettige film laag achter, die ervoor zorgt dat de vloer meer vuil aantrekt en er, na verloop van tijd, dof uit gaat zien.

Onderhoud set voor laminaat

Een laminaatvloer die goed behandeld wordt, behoudt zijn volle kleur en glans. Voor het juiste onderhoud voor uw laminaatvloer bieden wij een onderhoud set aan (link onderhoud set). Deze onderhoudsset bevat het wax & clean schoonmaakmiddel. Dit middel is speciaal voor laminaat ontwikkeld en reinigt de vloer veilig, snel en effectief.

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket