Kurklaminaat

Wicanders kurkvloeren

Een vloer van kurk is weer helemaal hot. Waarom? Het is prettig leven op een kurkvloer. De vloer is comfortabel en voelt altijd warm aan. Dus dit is een ideale vloer voor een gezin met kleine kinderen. Daarnaast is kurk een ecologisch natuurproduct wat in deze tijd natuurlijk ook heel belangrijk is. Een kurkvloer is te koop is veel verschillende soorten en designs. Zo zijn er plak kurkvloeren die uit kurktegels bestaan, klik kurkvloeren (laminaat met kurk) en watervast kurkvloeren.  Daarnaast wordt kurk ook veel gebruikt als een laminaat met kurk en als ondervloer van kurk op rol of als onderlaag bij een pvc vloer. Door deze ruime keuze zal er altijd wel een passende vloer voor jou zijn.

Kurk, wat is dit?

Kurk is een natuurproduct: het wordt gewonnen van de kurkeik. Het is de bast van de boom. Na het schillen zal de boom weer herstellen en zo kan er verschillende keren van een boom geoogst worden. Een kurkboom wordt gemiddeld zo tussen de 150 en 200 jaar oud. Elke 9 jaar kan er opnieuw geoogst worden. Zo zie je dat het een bijzonder milieuvriendelijk grondproduct is. De vele voordelen van kurk zorgen ervoor dat dit materiaal bijzonder geschikt is al vloerbedekking.

Na de oogst blijft het kurk ongeveer een jaar liggen waarna het wordt gekookt. Zo wordt het kurk schoongemaakt en door de hogere temperatuur krijgt het kurk een hogere dichtheid. Hierdoor ontstaat er al die voordelige eigenschappen en de sterkte is hierdoor ook toegenomen. Daarna wordt het kurk vermalen en onder hoge druk tot blokken geperst. Nu is het tijd voor het verhitten(bakken) van de blokken. Door het bakken zetten de korrels uit en komt er harsvrij die de korrels aan elkaar verbindt. Zo houd kurk zijn stevige, isolerende en veerkrachtige eigenschappen.  De grote blokken worden onder andere versneden tot vellen waar vloeren van worden gemaakt.

Wat maakt kurk zo aantrekkelijk als vloerbedekking?

Kurk bestaat uit holle cellen die lucht bevatten. Zo ontstaat er de warmte isolatie, geluidsisolatie en verende werking van kurk. Daarnaast is dit natuurproduct hypoallergeen en antistatisch. Deze kenmerken zorgen ervoor dat een kurkvloer zo comfortabel is. 

Door kurk als tussenlaag bij laminaat of onderlaag bij Pvc of houten vloer te gebruiken, komt dit de leefomstandigheden op de vloer alleen maar ten goede. 

 • Door de warmte isolatie is de vloer altijd lekker warm.
 • Door de holle cellen met lucht, ontstaat er een bijzonder goede geluidsisolatie. Dit zal het loopcontact dus goed dempen.
 • Het verende vermogen van kurk (door de holle cellen) zorgt voor comfort van wonen op een kurkvloer. Het demp het loopcontact wat heel prettig is. 
 • Ondanks de samenstelling is kurk ook nog bijzonder sterk en heeft het een hoge drukbestendigheid. 
 • Omdat kurk 100% waterbestendig is kan het ook in de natte ruimtes zoals een badkamer toegepast worden. 

Laminaat met kurk

Door deze voordelen is er dan ook laminaat met kurk ontwikkeld. De vloer is opgebouwd uit een sterke slijtvast uv bestendige blanke toplaag, vaak ook nog geprofileerd. Daaronder zie je de decorlaag die op de kurk laag is verlijmd. Onder de kurk laag zit een MDF of HDF laag met klik systeem. Vaak zit hier direct weer een laag kurk onder die als isolerende ondervloer dient. Omdat de toplaag vaak uit vinyl bestaat is de vloer 100% recyclebaar, want vinyl is met als kurk en de houten kern een natuurproduct. 

Koop je een goed laminaat met kurk of kurklaminaat dan heb je meestal geen ondervloer nodig. Let er dus op dat de onderste laag ook van kurk is. De kurk laag dient hier als isolatie en egalisatie. Op de begane grond is een vochtscherm wel raadzaam. 

Wat zijn de voordelen van laminaat met kurk?

Een laminaatvloer met kurk heeft nog meer voordelen als een gewone laminaatvloer.

 • De vloer voelt aangenamer aan wat temperatuur betreft omdat kurk de warmte vasthoud. 
 • Tijdens het lopen voel je de verende werking van kurk, dus de vloer dempt de trillingen tijdens het lopen.
 • Door de verende werking is de vloer ook aangenaam voor kleine kinderen om op te spelen. 
 • Door deze verende werking dempt dit ook direct het loopgeluid.
 • Kurk demp ook geluiden zowel naar boven ( dus in de ruimte) als naar beneden. Dit maakt de vloer ook geschikt voor flats appartementen en als verdiepingsvloer.
 • Door het gebruik van kurk, vinyl en een houtproduct is de een natuurlijk milieuvriendelijk product. 

Welke soorten laminaat met kurkvloeren zijn er?

Op de tussenlaag van kurk kan een decorlaag  (een print) verwerkt zijn maar er zijn ook veel vloeren waarbij het kurk te zien is. Zo is er dus laminaat met kurk en kurklaminaat.

Designs van laminaat met kurk:

Dat kan met houtlook laminaat zijn, maar er zijn ook veel soorten tegel laminaat of betonlook laminaat die een tussenlaag van kurk hebben. 

Kurk als decorlaag, kurklaminaat:

Er is kurklaminaat te koop in de natuurlijke kleur en traditionele stijl. Maar ook als patroonvloer zoals met blok design of als een meer strook design.

Door kurk te malen en eventueel te kleuren kun je er de mooiste vloeren van maken. Zowel wat kleur als ook met patronen. Zo zie je veel kurklaminaat met een crèmige, bruine of zelfs zwarte tint. Ondanks de kleur zie je het kurk design wel. Dit maakt deze vloer ook zo uniek. 

Het leggen van een laminaat met kurk of een kurklaminaat

Deze vloeren zijn, net als al het andere laminaat voorzien van een kliksysteem rondom de vloerdelen. Hierdoor is de vloer gemakkelijk te leggen. Bij elke verpakking vind je een uitgebreide handleiding, hoe je te werk moet gaan. Is je dekvloer niet helemaal egaal of is de onderkant van de vloer niet voorzien van een laag kurk dan moet je eerst een passende ondervloer plaatsen. De ondervloer zorgt voor stabilisatie, egalisatie, vochtwering en isolatie. Ook is het leggen van je nieuwe vloer gemakkelijker dan je een ondervloer gebruikt. Wil je de vloer niet zelf leggen, maak dan gebruik van onze legservice. 

Heb je nog vragen over onze collectie kurkvloeren, wil je een vloer bestellen, bezorgen of laten leggen kom dan naar de fabriek. Je kunt ons ook telefonisch, per mail of via een live-chat bereiken.