Wat te doen als laminaat uitzet?

Laminaat is de meest verkochte vloerbedekking

Dat laminaat immens populair is, is niet verwonderlijk. De vloer is onderhoudsvriendelijk, heeft een geweldige uitstraling en is in ongelooflijk veel designs en kleuren verkrijgbaar. Vergeleken met een echte houten vloer is laminaat bovendien veel voordeliger. Bij het juiste gebruik kun je van een goed gelegde laminaatvloer jarenlang genieten zonder problemen, terwijl de vloer nauwelijks zichtbaar verouderd. Laminaat is voorzien van een kliksysteem zodat je de vloer gemakkelijk zelf kunt leggen. Let er op dat je altijd de juiste ondervloer gebruikt bij het leggen en wat ook heel belangrijk is: laminaat moet rondom vrij liggen.

Waarom moet een laminaat vloer vrij liggen?

Vrij liggen betekent: vrij van muren en andere obstakels, zoals drempels, kozijnen en verwarmingsbuizen. Het kan zijn dat de laminaatvloer iets uitzet en zo is er ruimte voor. Deze vrije ruimtes dek je naderhand weer af met deklatten of staande muurplinten. Zo is er niets meer van te zien.

Waardoor zet laminaat uit?

Om te begrijpen hoe het kan dat laminaat uitzet, is enige materiaalkennis nodig. Laminaat bestaat voor negentig procent uit een natuurproduct, namelijk hout. Hout bestaat uit vezels met cellen. Deze cellen reageren op vocht. Dit proces wordt het werken van hout genoemd. Hout is hygroscopisch. Het vermogen om te krimpen en uit te zetten gaat na het kappen van de boom gewoon door. Laminaat wordt heel duurzaam geproduceerd. Door gebruik te maken van houtvezelplaat dat vervaardigd is van resthout uit de houtindustrie. Doordat de houtvezels alle richtingen op wijzen, gaat het krimpen en uitzetten ook alle kanten op. Dus zowel in de breedte als in de lengte van de laminaat plank. 

Door vocht zet laminaat dus uit, maar hoe dan?

Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

 1. De weersomstandigheden hebben hier invloed op. Met ons wisselende klimaat hebben we hier dus last van. De schommelingen in de luchtvochtigheid zijn hier groot. Als het hier warm is, is het ook direct erg vochtig en als het hier koud is, wordt het door het stoken droog in huis.
 2. Optrekkend vocht uit een kruipruimte of een nog te natte nieuwe draagvloer.
 3. Lekkage waardoor water onder en/of op de vloer komt. 
 4. Te nat dweilen.
 5. Morsen van water of vocht dat niet opgedweild wordt. 

Hoe beheers je de luchtvochtigheid in je ruimte

In de zomer zet het hout vaak uit. Warme lucht neemt vocht op en hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Zomers stoken we niet dus blijft deze vochtige lucht lang in huis. 

 • Door goed te ventileren, in de avond en nacht trekt de warme lucht in je huis naar buiten. 
 • Ook een airco gebruiken helpt, deze trekt het vocht uit de ruimte. 
 • Je kunt een luchtontvochtiger aanzetten, deze zorgt voor een optimale luchtvochtigheid in je huis. 

In de winter krimpt hout in een woning. Bij vorst daalt de luchtvochtigheid snel. Daarbij heb je in de winter de verwarming aan. Dit zorgt al snel voor een extreem droge lucht in de woning. Laminaat zal dan iets gaan krimpen. Vaak merk je zelf aan je handen en lippen al dat de lucht te droog is in de woning. 

 • Dagelijks een half uurtje ventileren zal al snel helpen. Ook regelmatig de roosters van de ramen iets openen wil al helpen. 
 • Ga bij extreme droogte een luchtbevochtiger gebruiken. Deze brengt de luchtvochtigheid weer op peil tussen de 50 en 60%. 
 • Plaats vochtzakjes aan verwarmingsradiatoren.

Hoe voorkom je het uitzetten aan laminaat?

 1. Gebruik van de juiste ondervloer:

  Om te zorgen dat het uitzetten van laminaat geen problemen veroorzaakt, houden onze verkopers hier al rekening mee zodra je het laminaat koopt. Het is verstandig om bij je laminaatvloer een vochtwerende ondervloer te kopen. Komt de laminaatvloer op een vochtige kelder of kruipruimte, dan is het raadzaam om gebruik te maken van dampfolie. 

 2. Acclimatiseren:

De laminaatplanken moeten voor ze gelegd worden, eerst minstens twee dagen acclimatiseren in de ruimte waar ze komen te liggen. Dat wil zeggen dat de laminaatplank de temperatuur en het vochtgehalte van de omgeving aanneemt.

 1. Ruimte vrijhouden:

Bij het leggen van de laminaatvloer moet er langs alle randen een ruimte van één centimeter vrij gehouden worden, de zogenoemde uitzetrand. Ook langs andere obstakels, zoals bijvoorbeeld verwarmingsbuizen wordt deze ruimte vrijgelaten.

 1. Dilatatievoeg gebruiken:

Wordt de laminaatvloer in meerdere kamers in een keer doorgelegd. De laminaatvloer wordt dan bij een lengte van meer dan dertien meter onderbroken met een extra voeg tussendoor, vaak op een minder opvallende plaats, bijvoorbeeld onder een deur. Dit wordt een dilatatievoeg genoemd, deze voeg wordt afgewerkt met een dilatatieprofiel in de juiste kleur. Zo kan het laminaat uitzetten zonder schade te veroorzaken.

Lekkage en andere waterschade

Is er een lekkage ontstaan en staat er water op je laminaat, dan heb je ook water onder de laminaatvloer. Om de schade te beperken kun je dan het beste de plinten en enkele planken laminaat verwijderen. Probeer het water zoveel en zo snel mogelijk op te dweilen en begin te stoken en ventileren om het water zo snel mogelijk kwijt te raken. Eenmaal gezwollen laminaat is niet meer te herstellen. Omdat laminaat voorzien is van een kliksysteem kan de vloer er dus wel uitgehaald worden. Dit kun je doen om de schade te beperken. 

Te nat dweilen zal je vloer ook op den duur aantasten. Doordat er te veel vocht achterblijft op de vloer zal dit door de naden naar beneden trekken en zal het laminaat gaan bobbelen of zwellen. Dweil de vloer dus altijd licht vochtig. Gebruik je hierbij een laminaatreiniger dan zal het vastzittend vuil snel te verwijderen zijn. 

Heb je een kat of hond dan kan je huisdier op de voederplek morsen met water. Dweil je dit niet op dan zal er plaatselijk schade ontstaan aan de vloer. let hier dus op. Je kunt dit al grotendeels voorkomen door een placemat onder de drinkbak te plaatsen.