Wat te doen als laminaat uitzet?

Dat de laminaat vloer immens populair is, is niet verwonderlijk. De vloer is nagenoeg onderhoudsvrij, heeft een geweldige uitstraling, en is in ongelooflijk veel designs en kleuren verkrijgbaar. Bij het juiste gebruik kunt u van een goed gelegde laminaatvloer jarenlang genieten zonder problemen, terwijl de vloer nauwelijks zichtbaar veroudert. Het kan zijn dat laminaat uitzet. Daar moet dus rekening mee gehouden worden bij het leggen.

Waardoor zet laminaat uit?

Om te begrijpen hoe het kan dat laminaat uitzet, is enige materiaalkennis nodig. Laminaat bestaat voor negentig procent uit een natuurproduct, namelijk hout. In de stam van de boom zijn lange rijen cellen die water/voedsel voor de boom vervoeren van de wortel naar elk blad. In de celwand van deze cellen is vocht gebonden dat steeds bij kou krimpt en bij warmte juist uitzet. Dit proces wordt het werken van hout genoemd. Het vermogen om te krimpen en uit te zetten gaat na het kappen van de boom gewoon door. Laminaat wordt heel duurzaam geproduceerd, door gebruik te maken van houtvezelplaat dat vervaardigd is van resthout uit de houtindustrie. Doordat de houtvezels alle richtingen op wijzen, gaat het krimpen en uitzetten ook alle kanten op. Dus zowel in de breedte als in de lengte van de laminaat plank. 

Door warmte zet laminaat uit

De reden waarom een laminaat vloer gaat werken kan heel divers zijn. We hebben het al gehad over sommige celwanden in het hout, die onder invloed van warmte gaan uitzetten en bij kou krimpen. U kunt zich voorstellen dat in een vertrek dat doormiddel van vloerverwarming verwarmd wordt, of daar waar voortdurend de zon op de laminaat vloer schijnt, het uitzetten het grootste is. Ook het verschil met de zomer of de winterperiode kan behoorlijk zijn. 

Door vocht zet laminaat uit 

Een andere reden van het uitzetten van de laminaatvloer, is het opnemen van vocht in het hout. Dit kan zijn “zichtbaar vocht”, zoals vocht dat door middel van een lekkage onder of op de vloer loopt, of te nat dweilen of morsen met vocht dat op de vloer blijft liggen. Ook onzichtbaar vocht telt mee, zoals optrekkend vocht uit de ondergrond van bijvoorbeeld een kortgeleden gestorte betonvloer of een vochtige kruipruimte en een hoge luchtvochtigheid in het vertrek waar de laminaat vloer ligt. 

Hoe schade door uitzetten laminaat voorkomen?

Om te zorgen dat het uitzetten van laminaat geen problemen veroorzaakt, houden we hier al rekening mee zodra u het laminaat koopt. Het is verstandig om bij uw laminaatvloer een vochtwerende ondervloer te kopen. Komt de laminaatvloer op een vochtige kelder of kruipruimte, dan is het raadzaam om gebruik te maken van dampwerende folie. 

Acclimatiseren

De laminaatplanken moeten voor ze gelegd worden, eerst minstens twee dagen acclimatiseren in de ruimte waar ze komen te liggen. Dat wil zeggen dat de laminaatplank de temperatuur en het vochtgehalte van de omgeving aanneemt. 

Ruimte vrijhouden

Bij het leggen van de laminaatvloer houden we langs alle randen een ruimte van een tot twee centimeter vrij, de zo genoemde uitzetvoeg. Ook langs andere obstakels, zoals bijvoorbeeld verwarmingsbuizen wordt deze ruimte vrijgelaten. Wordt de laminaatvloer in meerdere kamers in een keer doorgelegd. De laminaatvloer wordt dan bij een lengte van meer dan dertien meter onderbroken met een extra voeg tussendoor, vaak op een minder opvallende plaats, bijvoorbeeld onder een deur. Dit wordt een dilatatievoeg genoemd, deze voeg wordt afgewerkt met een dilatatie profiel in de juiste kleur. 

Afwerking

De uitzetvoeg langs de buiten randen kunnen met een staande of platte plint afgewerkt worden, voor de verwarmingsbuizen zijn er rozetten die voor een mooie afwerking kunnen zorgen. Treden er ondanks de voorzorgen problemen op wat betreft het uitzetten en gaat de laminaatvloer vervormen, dan kunnen de plinten voorzichtig verwijderd worden.  Daar waar een laminaatplank een obstakel raakt, moet er van de laminaatplank iets weggenomen worden. Na een tot twee weken, moet de vloer weer vlak zijn en kunnen de plinten weer terug.

Hulp bij het leggen van laminaat?

Heeft u hulp nodig bij het leggen van laminaat? Dan kunt u gebruik maken van de legservice van Bebo Parket. Wij hebben vakmannen in dienst die voor u graag het leggen van de laminaatvloer uit handen nemen. Daarnaast kunt u onze klantenservice ook altijd om hulp vragen als uw vloer later uitzet na het leggen door uzelf. We kijken dan graag met u mee waar het probleem zit en of we dit voor u kunnen oplossen.