Reflectiegeluid laminaat

Laminaat is een geweldig product als vloerbedekking dat voor veel woongenot kan zorgen. Toch zijn er een paar punten van belang waar rekening mee gehouden moet worden. Het laatste dat u zult willen is dat u er achteraf achter komt dat er te veel lawaai ontstaat door uw laminaat vloer. Een juiste ondervloer is de oplossing ter voorkoming van dit probleem. Laminaat is een zogenaamde harde vloerbedekking, waardoor er sprake is van contact- en reflectie geluid. Contactgeluid, ook wel doorgangs- of transmissie geluid genoemd, is het geluid dat naar beneden doorklinkt en in een onderliggende ruimte voor overlast kan zorgen. Hier zijn wettelijke regels voor. Reflectie geluid zijn de geluiden op de vloer die in het vertrek zelf weerklinken en zeer irritant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan spelende kinderen op een woonkamer vloer, maar ook aan kantoren waar tikkende hakken erg storend kunnen zijn. Voor de mate van reflectiegeluid zijn geen wettelijke regels.   

ondervloer

Reflectiegeluid verminderen

Geluid zijn luchttrillingen die reflecteren [weerkaatsen] in de ruimte. Om reflectie geluid zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat de lucht trillingen, of geremd worden, of worden geabsorbeerd. Hoe zwaarder de massa is, hoe minder gevoelig voor trillingen, en hoe beter het reflectiegeluid geremd wordt. Dus hoe dikker de laminaatvloer hoe minder gevoelig voor trillingen. Door op een betonnen ondergrond een dunne rubberen ondervloer met een hoog soortelijk gewicht onder het laminaat te gebruiken, vormt deze door het eigen gewicht en het goede contact met de ondergrond en het laminaat, samen een zware massa, die uitstekend het reflectiegeluid remt. Heeft u een houten ondergrond dan is er ook een oplossing om dit geluid te minimaliseren. Wat u dan kunt doen is extra stabiliteit geven aan de ondergrond. Dit kunt u realiseren door bijvoorbeeld dikke ondervloer tegels op de houten ondergrond te plaatsen. Naast extra stabiliteit en extra massa die de lucht trillingen remmen is het materiaal waar de ondervloertegel van gemaakt is in staat trillingen te absorberen.

Wat je nog meer moet weten

De ondervloer is de belangrijkste schakel tussen het laminaat en de ondergrond. Hoe vlakker de ondergrond hoe beter de ondervloer zal aansluiten en hoe efficiënter het reflectie geluid gedempt zal worden. 

Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket