Keihard de goedkoopste!

BeBo Voor Elk Budget!
BeBo: Voor Elk Budget! Bezoek onze showrooms in
Etten-Leur of Vriezenveen
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN VRIEZENVEEN & ETTEN-LEUR

Bepalen van de slijtvastheid of taberwaarde laminaat

Er zijn maar weinig vloerbedekkingen die de voordelen van een laminaatvloer ook maar enigszins benaderen. Laminaat is heel goed zelf te leggen, makkelijk schoon te houden, praktisch onderhoud vrij, en heel slijtvast. Wat slijtvastheid betreft zijn er wel verschillen. Dit wordt grotendeels bepaald door de toplaag [ook wel overlay genoemd]. Het materiaal van de toplaag zelf kan verschillen, maar ook kan de top uit één laag bestaan of uit meerdere dunne lagen en telt het mee hoe dik de totale toplaag is.

Hoe wordt de slijtvastheid van laminaat bepaald

Om de slijtvastheid van een oppervlak te meten wordt er een zogenaamde Taber test uitgevoerd. Met een apparaat, de Taber Abraser, wordt slijtage gestimuleerd. De uitslag hiervan geld als een internationale standaard [EN-13329]. Door een testvlak van laminaat op een schijf te plaatsen en deze te laten draaien, terwijl hierdoor twee wieltjes met een schurend loopvlak op de bovenkant van het laminaat in beweging worden gezet, kan gemeten worden hoeveel er van de toplaag afgesleten is na een bepaald aantal omwentelingen. Dit heet de taberwaarde. Hoe hoger de slijtvastheid of taberwaarde laminaat, hoe slijtvaster de toplaag zal zijn. Omdat de taberwaarde maar een deel van de kwaliteit van het laminaat laat zien zijn veel bedrijven ertoe overgegaan op de verpakking van laminaat de aanduiding van de gebruikersklasse aan te geven in plaats van de taberwaarde. Dit is een optelsom van verschillende kwaliteit kenmerken van de laminaatvloer volgens een vastgestelde norm [EN-685].

Hoe wordt de kwaliteit van laminaat aangegeven

Aan de hand van een code en pictogrammen is in één oogopslag duidelijk voor welk gebruik het laminaat geschikt is. Als bijvoorbeeld de code AC 1 /klasse 21 op de verpakking van laminaat staat duidt het AC-getal de slijtvastheid van de toplaag aan. Dit getal loopt van één naar zes. Het eerste getal van de klasse code geeft het gebruikers doel aan, en begint bij cijfer twee voor residentieel of huiselijk gebruik. Dit wordt als pictogram aan gegeven met de afbeelding van een huis.

Daarnaast is er nog commercieel gebruik aangeduid met het cijfer drie en het pictogram van een vierkant gebouw, en industrieel gebruik dat het cijfer vier en het pictogram van een fabriek heeft. Het tweede getal van de code geeft de belastbaarheid van de laminaatvloer aan in de cijfers één tot vier met als pictogram één tot vier poppetjes. Op deze manier is het voor de consument eenvoudig uit te zoeken of de gewenste laminaat soort voldoet.

Omdat de slijtvastheid of taberwaarde de meeste klanten niet zoveel zegt, zijn er pictogrammen gemaakt. Deze pictogrammen geven de klant informatie over hoe slijtvast het betreffende laminaatvloeren is.

Goede slaapkamerkwaliteit Matige huiskamerkwaliteit
Goede huiskamerkwaliteit
Kleine projecten kwaliteit
Grote projectkwaliteit Garantie op aanvraag (afhankelijk van het gebruik)
Intensief gebruik bij grote projecten Alleen verkrijgbaar op aanvraag en per project

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!