Wat als laminaat kraakt?

Heeft u een laminaat vloer gekocht en ineens blijft de vloer maar kraken? Het bezit van een mooie laminaatvloer is iets om blij van te worden. Een laminaatvloer verfraait de ruimte en bezorgt u het gemak van een praktisch onderhoudsvrije vloer. Toch gebeurt het een enkele keer dat na een week, een maand, of misschien wel een jaar het laminaat kraakt. Kraakt het laminaat af en toe of constant? En waar komt het vandaan?

Waarom kraakt laminaat?

Waarom kraakt uw laminaatvloer? Om het probleem op te lossen moeten we eerst antwoord hebben op de vraag waarom laminaat kraakt. Het antwoord kan heel verschillend zijn, maar meestal ligt het aan het leggen van de vloer. Als er op dat moment bijvoorbeeld te veel vocht was, of de ondervloer niet vlak genoeg of er onvoldoende rekening is gehouden met het uitzetten bij temperatuurverhoging, dan kan laminaat kraken. Daarnaast kan het eventueel liggen aan een productiefout.

Hoe dan wel laminaat leggen?

Bij het leggen van laminaat moet u met minstens drie zaken rekening houden:

  • met het feit dat laminaat kan uitzetten bij warme dagen. Probeer dus altijd wat ruimte te houden tussen de planken en tussen de plinten.
  • met het feit dat de ondergrond vlak moet zijn
  • met het feit dat het belangrijk is om zoveel mogelijk vocht uit de ruimte te onttrekken.

U kunt altijd via Bebo Parket uw laminaatvloer laten leggen als u dat zelf niet ziet zitten. Dat kunt u bij de aankoop van uw nieuwe laminaatvloer al afspreken, maar u kunt later ook bellen om hulp te vragen.

Vocht en laminaat 

Vocht kan op verschillende manieren de oorzaak van krakend laminaat zijn. Allereerst doordat de ondergrond waarop de laminaatvloer gelegd is, te vochtig is. Te denken valt aan een nieuwe cementvloer of een nieuwe afwerkvloer. Het duurt vaak langer dan men denkt voordat het vocht uit een betonvloer naar boven is gekomen en verdampt. Men moet minstens rekenen op een week droogtijd per centimeter voor de eerste vier centimeter betondikte. Voor de volgende twee centimeter rekent men twee weken per centimeter extra. En alles wat boven de zes centimeter komt, moet rekenen op vier weken per centimeter dikte extra. Dit betekent dat een betonvloer van zeven centimeter dik minstens een droogtijd van twaalf weken moet hebben onder gunstige omstandigheden, dus een goed geventileerde omgeving. Ook een vochtige kruipruimte of kelder kan voor optrekkend vocht zorgen. Het vocht trekt in het hout van de laminaatvloer, en als eerste in het uitstekende deel van het kliksysteem. Dit zwelt iets op en komt klem te zitten. Bij het belopen van de laminaat vloer gaat het wringen en kan het een krakend geluid geven. 

Productiefout in laminaat

Het komt haast niet voor, maar het kan zijn dat u uw laminaat kraakt door een productiefout die niet op tijd is ontdekt. Er kan te veel spanning op de tand- en groefverbinding van het kliksysteem staan. Dit is alleen met speciaal meetapparatuur te meten. Wanneer het kliksysteem gesmeerd wordt door middel van paraffine en dit ontbreekt, kan het een piepend en krakend geluid veroorzaken. Paraffine is de coating waardoor het laminaat een hoge vochtbestendigheid heeft. Het ontbreken van paraffine kunt u onmiddellijk zelf zien. Twijfelt u of het gekraak van uw laminaat door een productiefout veroorzaakt wordt, stuur dan een plank op of kom langs met een plank. Wij zullen met u meekijken waar het aan ligt én we bieden u een nieuwe vloer aan bij een productiefout.

Vragen over laminaatvloeren?

Heeft u nog vragen over het kraken van uw laminaatvloer of het leggen van een laminaatvloer? Wij staan u graag te woord. Het mooie materiaal is te sterk en ideaal om er niet van te kunnen genieten. Juist laminaat moet onderhoudsvriendelijk en makkelijk te leggen zijn. Heeft u er dus problemen mee, dan verhelpen wij die graag! U kunt ons bellen, mailen of kom langs in Vriezenveen.