Wie kan laminaat leggen

Het maakt natuurlijk wel een groot verschil welk soort laminaat je hebt. Een goedkoop dun vloertje is minder makkelijk te leggen dan een stevige laminaat plank met een goede klik verbinding. Toch is het voor een handige doe- het- zelf-er heel goed te doen om een laminaat vloer te leggen. De betekenis van een goede voorbereiding, zoals werken op een goede ondergrond en goed gereedschap, moet niet onderschat worden. Een professionele vloerenlegger zorgt hier vanzelfsprekend voor. Bij een goede vloerenwinkel is er altijd de mogelijkheid de laminaat vloer te laten leggen. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Maar als je bij een goede laminaat vloer, met 20 jaar garantie, de prijs van het leggen omrekent naar de kosten per jaar, zul je zien dat het prijskaartje meevalt.

Wie kan mijn laminaat leggen?

Het makkelijkst is het natuurlijk wanneer u voor de koop van laminaat een winkel uitzoekt die ook een legservice aanbiedt. Dat betekend dat u bij de koop meteen afspraken kunt maken over de prijs voor het leggen van het laminaat en een datum kunt afspreken wanneer u het laminaat gelegd wilt hebben. U mag er van uit gaan dat u op die manier een professioneel gelegde laminaat vloer krijgt. Ook kunt u zoeken naar een klusjesman of vrouw in de buurt die het laminaat voor u wil leggen. Tot slot zijn er legger die, via bijvoorbeeld internet, hun dienste aan u aanbieden. Het is moeilijk om te weten te komen of zij een vloer wel goed kunnen leggen. Een niet juist gelegde vloer gaat na enkele weken al mankementen vertonen.

Laminaat wat is dat

Laminaat is hout dat gelamineerd is, dus met kunststof omhuld. Als wij laminaat zeggen bedoelen we in de regel laminaat planken. Dit zijn planken die gemaakt zijn van geperste houtsnippers die min of meer watervast verlijmd zijn. Er is MDF en HDF-hout. Het laatste is een vezelplaat met een hogere dichtheid dan MDF. De onderkant van zo’n plank heeft een tegen laag van kunststof – meestal melanine – die eventueel optrekkend vocht moet tegenhouden. Op de plank is een decor gedrukt of een papier geplakt met een decor. Vaak is dat een hout decor maar het kan ook bijvoorbeeld een tegeldecor of fantasiedecor zijn. De bovenste laag is weer kunststof.  – meestal van melanine versterkt met aluminiumoxide- deze laag is waterdicht en min of meer slijtvast en kras bestendig.

Laminaat wat op hout lijkt

Om laminaat op echt hout te laten lijken is het decor van de laminaat plank belangrijk. Dit decor is een fotoprint op een dun papier dat onder de toplaag is gelijmd. Door foto’s met een hoge resolutie te gebruiken, krijgen de laminaat planken een houtdecor met natuurgetrouwe kleuren. Als de toplaag dan uitgevoerd is in embrossed in register, ook wel genoemd synchroon structuur, lijkt de plank niet alleen natuurlijk, maar voel de plank ook natuurlijk aan. Dat wil zeggen dat het reliëf in de toplaag de structuur van het decor volgt. Een noest op de foto voelt dus aan als een noest in de plank. Tot slot kan een plank die afgewerkt is met een V groef het laminaat bedrieglijk echt op een houten vloer laten lijken.

Laminaat wat is het

Laminaat is een plank die uit drie of vier lagen bestaat. Het begint met een kunststoflaag die tot doel het vocht dat van onderaf op wil stijgen tegen te houden. Zo voorkomt deze laag dat de vloer bol gaat staan als de planken gaan uitzetten door het optrekkende vocht. Op deze laag is een plaat MDF of HDF gelijmd. Dit is een plaat die gemaakt is van houtvezels die gemengd met lijm tot een plaat is geperst.  HDF is strakker op elkaar geperst dan MDF. Nu kan er op het hout een patroon afgedrukt worden of bij de vier lagen plank wordt er eerst een papier op de plank geplakt en wordt daarop een patroon gedrukt. De laatste laag is weer een kunststoflaag. Deze moet goed doorzichtig zijn zodat het patroon goed te zien is en ook keihard zijn zodat er geen slijtplekken of krassen op het laminaat kunnen komen.