Hoofdbescherming

Wanneer u op een bouwplek een vloer moet leggen neem dan de volgende regels in acht

De veiligheidshelm moet worden gedragen bij alle werkzaamheden en activiteiten waarbij hoofdletsels kunnen ontstaan. Letsel kan worden opgelopen door het hoofd te stoten tegen uitspringende constructiedelen of door vallende of wegspringende voorwerpen. Denk bij  het laatste aan bekisten en ontkisten van betonconstructies , sloopwerkzaamheden van vloeren , werken met liften, kranen en schiethamer. Een veiligheidshelm moet licht van gewicht zijn.

Bij werkzaamheden waarbij veel gebukt moet worden of op plaatsen waar het flink waait is een helm met kinband van leer of elastisch materiaal aan te bevelen. Een helm die voorzien is van een vastdraaiende hoofdband wordt vaak gedragen tijdens vlechtwerkzaamheden. Een helm met linnen of leer beklede hoofdband verhoogt het draagcomfort. Met zelfklevende wegwerptranspiratiebandjes kan ook een plastic binnenwerk comfortabeler worden. Maar dit is een noodmaatregel, beter is goed binnenwerk.

 

Afhankelijk van het materiaal waarvan de helm is vervaardigd, is de levensduur ervan verschillend. Teneinde controle op de gebruiksduur mogelijk te maken, worden helmen door de fabrikant voorzien van een ingestempelde fabricagedatum. Daarnaast is het goed helmen regelmatig te controleren op breuk en op de weerstand van het materiaal ( zacht worden). Let dan ook op de staat van hiernaast genoemd binnenwerk.

 

Waarschuwingen:

  • Vervang een helm die gevallen is of een klap heeft gehad.
  • Plak geen stickers op de helm. De lijm van de sticker kan de kunststof aantasten.
  • Leg de helm niet onnodig in de zon, omdat zonnestralen de veroudering en het bros worden van de helm versnellen.
  • Hoofdbescherming

    Hoofdbescherming