Geplaatst op: 8 januari 2018

Alles over een ondervloer voor laminaat

Nu je een prachtige laminaatvloer gekocht hebt, wil je de vloer ook zo lang mogelijk mooi houden. Naast het laminaat heb je dan ook de juiste ondervloer nodig en als afwerking een passend plint. Wil je optimaal genieten van je nieuwe laminaat? Gebruik dan de juiste ondervloer. Een ondervloer zorgt er onder andere voor, dat je laminaat aangenaam aanvoelt en dat het laminaat langer mooi blijft. In deze blog lees je alles over ondervloeren.

Waarom gebruik je een ondervloer?

Vaak wordt er gezegd; “Ik heb geen ondervloer nodig, want de ondergrond is al helemaal egaal en ik heb toch geen buren beneden mij”. Toch is het van groot belang om gebruik te maken van een geschikte ondervloer. Plaats je geen ondervloer, dan is de kans groot, dat je de vloerdelen uit elkaar gaat lopen of dat het kliksysteem beschadigd. Verder houdt een ondervloer vocht en optrekkende kou tegen op de begane grond, en voelt een laminaatvloer hiermee behaaglijk aan. De juiste ondervloer is een behoud voor je laminaat en zorgt voor comfort in de ruimte. Zo kan de ondervloer stabiliseren, isoleren, geluid dempen, egaliseren en vocht weren.

  • Stabiliseren: De ondervloer geeft de nodige stabilisatie. De laminaatplanken blijven hierdoor mooi tegen elkaar liggen tijdens het belopen. Hierdoor zal de vloer minder snel beschadigen.
  • Isoleren van warmte en kou: Een ondervloer zorgt ervoor dat de warmte zo veel mogelijk in de ruimte blijft en houd optrekkende kou tegen op de begane grond.
  • Geluid dempen: Een laminaat plank is hard, vooral de toplaag. Dit veroorzaakt contactgeluid. Een goede ondervloer zal dit geluid dempen, zowel in de ruimte en als het nodig is ook naar beneden toe. Wel zo aangenaam als je in een appartement woont.
  • Egaliseren: Als de ondergrond niet helemaal egaal is, gebruik je een ondervloer met een egaliserende werking, zoals viltplaten. Doe je dit niet, dan loop je het laminaat binnen de kortste keren uit elkaar, en beschadigt het kliksysteem. Viltplaten werken kleine oneffenheden in de ondergrond weg. Bij een ondergrond van houten planken moeten er altijd viltplaten gelegd worden voor de nodige egalisatie.
  • Vocht weren: Op de begane grond is het van groot belang om een ondervloer met vochtscherm te leggen. Deze beschermt je laminaat tegen optrekkende vocht.

Welke ondervloer is geschikt voor laminaat?

Er zijn diverse ondervloeren geschikt voor laminaat. De keuze van de juiste ondervloer hangt af van de ondergrond. Zo kan de ondergrond van cement/beton zijn of van hout. Verder kan er sprake zijn van laminaat leggen op de begane grond of in een etagewoning. Ook voor een vloerverwarmingssysteem heb je weer een speciale ondergrond nodig. Bij Bebo parket is er voor elke situatie wel de juiste ondervloer te koop.

Assortiment ondervloeren bij Bebo parket

De sound eliminator, (zwarte folie)

Dit is een standaard ondervloer op rol. De ondervloer bestaat uit een foam met folielaag. Is geschikt voor een egale ondergrond van beton/cement. Door de folie, het vochtscherm, is de ondervloer geschikt om op de begane grond te plaatsen. Deze ondervloer werkt stabilerend, isolerend, geluiddempend en vochtwerend. Deze ondervloer kan zelfs op een vloerverwarmingssysteem geplaatst worden.

Rubber ondervloer:

Rubber ondervloer wordt ook op rol verkocht. Dit is een ondervloer met dezelfde functionaliteit als de standaard ondervloer, maar met een hogere geluidsdemping in de ruimte. De ondervloer en de vrije ruimte tussen laminaat en muren zorgt voor een optimale geluidsdemping.

Groene viltplaten:

Deze groene platen hebben een egaliserende werking van een ondergrond. Kleine oneffenheden worden zo weggewerkt. Is je ondergrond van hout. Dan moet je eerst viltplaten plaatsen. Op de begane grond plaats je viltplaten in combinatie met een vochtscherm.

XPS platen:

Dit is een ondervloer met certificaat, speciaal aanbevolen voor appartementen in verband met de hoge geluidsisolatie.  Veel woning/bouwverenigingen stellen een gecertificeerde ondervloer als eis om te gebruiken als je een harde vloerbedekking, zoals laminaat, gaat leggen. Deze platen zijn zowel geschikt voor beton/cement ondergrond, houten vloerplanken een bovendien ook nog voor een vloer met vloerverwarming.

Bebo parket heeft een ruim assortiment laminaat met ondervloer

De juiste ondervloer is een behoud voor je laminaatvloer. Op deze manier heb je jarenlang plezier van een mooie vloer. Bij Bebo Parket vind je dan ook speciale aanbiedingen van laminaat waar je een gratis ondervloer en plint bij krijgt. Deze laminaatvloeren passen perfect in een moderne woning, maar matchen ook mooi in een landelijke of klassieke inrichting. Voor elke stijl en smaak is er bij Bebo Parket wel een laminaat met ondervloer van goede kwaliteit te vinden.