Geplaatst op: 4 september 2016

Alles over waterbestendig laminaat

Ben je op zoek naar een laminaatvloer die bestand is tegen vocht? Een vloer geschikt voor je keuken, berging, hal of zelfs een laminaatvloer die je in een toilet of badkamer kunt plaatsen? Kies dan voor waterbestendig laminaat. Tegenwoordig is dit laminaat te koop in veel trendy designs. Het is dus een vloer waarbij je niet bang hoeft te zijn als er met water of ander vocht wordt gemorst. Ook in een hal of berging met deuren waar je van buiten naar binnen loopt is dit de ideale vloer. De waterbestendige coating is sterk en hard en bestand tegen vocht en vuil. 

Wat is waterbestendig laminaat?

Het laminaat lijkt op “gewoon“ laminaat, alleen heeft het een speciale coating. Ook is dit laminaat te koop in houtdecors, natuursteen- en betonlooks. Wat maakt dit laminaat dan waterbestendig?                

Dit laminaat is voorzien van een speciale coating(kunsthars) die zich ook op de naad en het kliksysteem bevindt. Op deze manier zijn de naden waterbestendig. Verder bestaat de samengeperste onderlaag o.a. uit een harssoort.  Dit zorgt ervoor dat deze onderlaag ook waterbestendig is. Zodoende is dit laminaat geschikt voor de natte ruimtes in huis.

Omdat het laminaat dus ook geschikt is om in een badkamer te leggen, is de kunstharslaag afgewerkt met een vinyl coating. Dit zorgt voor een antisliplaag. De voelbare structuur komt vaak overeen met de onderliggende print. Heb je dus een waterbestendig laminaat met een houtdecor, dan zijn de nerven en noesten als het ware voelbaar. Dit laminaat is zelfs verlijmbaar. Gebruik dan wel een waterbestendige lijm.

Waterbestendig laminaat voor vloer en wand

Door het handige kliksysteem zijn laminaatvloeren heel eenvoudig zelf te leggen. Gebruik hierbij wel de juiste ondervloer. Is de ondergrond niet voldoende vlak, dan moet deze wel eerst geëgaliseerd worden. Dit is een eenvoudige klus, die ook zelf te doen is. Egalisatie is te koop bij een bouwmarkt, waar je ook de nodige instructies hierover kunt krijgen.

Na het leggen van de ondervloer kan het laminaat geplaatst worden. De vrije ruimtes langs de muren en andere obstakels werk je nader af met plint. Om de naden ook bestand te maken tegen water gebruik je siliconenkit. 

Wil je laminaat aan de wand, maak dan gebruik van hightech kit. Deze lijm is waterbestendig, en is geschikt voor verlijming op elk soort harde ondergrond. Tevens vangt deze lijm kleine oneffenheden op.

Waterbestendige laminaat in de badkamer

Omdat waterbestendig laminaat ook te lijmen is, kun je dit laminaat dus in de hele badkamer toepassen. Dat wil zeggen zowel op de vloer als ook aan de wand. Zo kun je op een eenvoudige en goedkopere manier de badkamer restylen. Ga je de klus zelf doen, let er dan op dat alle delen goed in elkaar geklikt worden.

Gebruik je een mix van hout- en steenlook waterbestendig laminaat dan krijg je een heel mooi effect. Denk bijvoorbeeld aan een vloer in natuursteen of betonlook en wanden met een houtdecor of andersom. 

Plaats je laminaat in de badkamer houd dan wel rekenschap met de uitzetvoeg van ongeveer 1 cm. Dit kan afgedicht worden met een plint of profiel en/of siliconenkit. De siliconen zorgen ervoor dat de voegen waterdicht zijn. 

Let er wel op dat water best wel enkele uren op de vloer kan blijven liggen en zelfs wel een paar dagen maar voor een lange levensduur is het verstandig om de vloer niet onnodig lang aan plassen water en te veel vocht bloot te stellen. Droog je de wanden en vloeren na een bad of douche en ventileer je regelmatig dan zal het laminaat veel langer meegaan. 

Voor- en nadelen waterbestendig laminaat

Waterbestendig laminaat is wel iets duurder dan de “gewone” laminaatvloeren, maar door de perfecte prints, die bijna niet meer te onderscheiden zijn van de echte natuurproducten zijn ze wel bijzonder aantrekkelijk. De geprofileerde afwerklaag, die tevens antislip en vochtbestendig is sluit perfect op de print van het laminaat aan.

Hierdoor kiezen steeds meer mensen waterbestendig laminaat. Omdat je met deze vloer als het ware door kunt leggen van de natte ruimtes naar de droge ruimtes. Op deze manier kun je de hele woning voorzien van eenzelfde soort vloer, wat weer rust en een eenheid geeft. Daarbij is de speciale coating hard en zo bijzonder slijtvast. De vloeren zijn zelfs geschikt voor commercieel gebruik. 

Laminaat is onderhoudsvriendelijk. Eenvoudig schoon te maken wat voor comfort zorgt. Door de antistatische werking is laminaat ook bijzonder geschikt voor mensen met een allergie of longaandoening. 

Ook waterbestendig laminaat kan in combinatie met vloerverwarming. Dit zorgt dus voor nog meer comfort, vooral in een badkamer.

Klik de laminaatdelen goed in elkaar, alleen zo is de vloer waterbestendig.

Waterbestendig laminaat bij Bebo Parket

Ook bij Bebo Parket vind je een uitgebreid assortiment aan waterbestendige vloeren, onze verkopers kunnen je hier alles over vertellen. Natuurlijk kun je de vloer ook door de vakman laten leggen. Deze vloeren kunnen wij daarom ook voor jou leggen. Onze vakmensen zorgen voor een waterbestendige vloer en/of wand in badkamer, toilet of andere ruimtes.

waterschade
Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket