Geplaatst op: 1 juni 2015

Biolaminaat

In de zoektocht naar bouwmaterialen, die in plaats van een negatieve impact op het milieu, juist een slimme oplossing hebben voor de milieu uitdagingen van deze tijd, is er in Nederland bio laminaat ontwikkeld. Het bedrijf Huisveendam in Oost Groningen is de producent van bio laminaat. Groningen en de aardappel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, hier is de grootste producent van aardappelzetmeel ter wereld gevestigd. Een gigantische afvalstroom van aardappel schillen wordt door Huisveendam gebruikt om laminaat van aardappels mee te maken. Het geproduceerde materiaal is geschikt als bijvoorbeeld wandplaat of vloerbedekking.

Laminaat gemaakt van aardappel

Laminaat van aardappel bestaat uit organische vezels van aardappelschillen, onderling verlijmd met organische lijm van aardappelzetmeel. De bio laminaat laag is tot drie millimeter dik en is verlijmd op een compensatie laag van papier en hout vezels.

biolaminaat

Biologisch afbreekbaar

Het bio-laminaat is biologisch afbreekbaar. Verder vindt de productie plaats bij lage temperatuur en is er weinig water voor nodig, volgens Huis Veendam. Het laminaat wordt aangebracht op een drager van populierenhout en heeft geen verdere behandeling nodig. Het materiaal kan ook beschilderd worden. Huis Veendam werkte drie jaar aan de ontwikkeling van het bio-laminaat. De voordelen op een rij

  • Het gebruik van bio laminaat draagt bij aan een circulaire economie, afval wordt een product
  • voor het vervaardigen van bio laminaat wordt weinig water en energie gebruikt
  • er komen tijdens en na de productie geen schadelijke dampen vrij
  • er vindt geen watervervuiling plaats
  • de grondstof, aardappel, wordt lokaal verbouwd en verwerkt.
  • bio laminaat bijdraagt zorgt voor een verlaging van de Co2 uitstoot in de atmosfeer
  • bio laminaat is origineel en levend met een natuurlijke uitstraling
  • laminaat op basis van aardappel schillen is biologisch afbreekbaar

Biologisch laminaat in vele soorten

Het bio-laminaat is volledig biobased, zonder een enkele schadelijke stof . Behalve laminaat van aardappelschillen zijn er nog ruim honderd organische reststromen van oogst en productie afval uit de agro industrie waar momenteel bio laminaat van gemaakt wordt. Bijvoorbeeld grassen, strohalmen, coniferen, herfst bladeren, lavendel planten, lisdodde. Het is zelfs mogelijk om eigen gewassen aan te bieden bij  Huis Veendam. Doordat de vezels van de planten verpakt zijn in een lijm van aardappelzetmeel hoeven ze niet verhakt te worden, en zijn ze nog te herkennen in het bio laminaat.

biolaminaat
Kom naar de fabriek
Neem contact op met Bebo Parket