Keihard de goedkoopste!

BeBo Voor Elk Budget!
BeBo: Voor Elk Budget! Bezoek onze showrooms in
Etten-Leur of Vriezenveen
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN VRIEZENVEEN & ETTEN-LEUR

Laminaat over laminaat leggen, kan dat?

Laminaat over laminaat leggen is een snelle en gemakkelijke oplossing. Maar dit is niet de juiste oplossing. Het bespaart je wel veel tijd en geld. De oude laminaatvloer hoeft niet verwijderd en afgevoerd te worden. Al lijkt de oude vloer nog zo vlak, op den duur zal het problemen gaan geven. In deze blog zal ik je er meer over vertellen.

laminaat over laminaat leggen kan dat

Waarom is het niet verstandig om laminaat over laminaat te leggen?

Hieronder kun je lezen dat laminaat over laminaat leggen veel meer nadelen geeft dan je zo zou bedenken:

  • Een laminaatvloer ligt altijd zwevend.
  • Alle plinten moeten verwijderd worden, dus ook de hoge muurplinten.
  • De hoogte zal toenemen met 10mm, tot 15mm.
  • Er is veel sneller kans op kraken.
  • De vloer zal eerder slijtage vertonen doordat de ondergrond niet stabiel is.
  • Je hebt geen recht op fabrieksgarantie.

Hoe creëer je een stabiele ondergrond?

Doordat laminaat zwevend wordt gelegd is de vloer niet stabiel. De vloer zal dus altijd iets veren. Ga je daar nog eens een vloer op plaatsen dan zal de verende werking alleen maar toenemen. Je nieuwe vloer zal op die manier lang niet zo lang mooi blijven. Dit zie je als eerste aan de slijtende randen. Verwijder dus de oude laminaatvloer. Met een geschikte ondervloer kun je dan je nieuwe vloer leggen. Op een egale cement/beton vloer kan een foam ondervloer gelegd worden eventueel met een vochtscherm. Is er spraken van een houten ondergrond dan zorgen viltplaten voor de juiste stabiliteit.

Waarom plaatsen we plinten?

Plinten zijn sierlijsten die de randen van de vloerbedekking camoufleren. Bij het leggen van een harde vloerbedekking, zoals laminaat of hout, bedek je met een plint de vrije ruimtes die bij het leggen ontstaan. Daarnaast beschermen plinten de muur. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen: Hierbij stoot je regelmatig tegen de plinten. Platte plinten worden met behulp van een plakstrip bevestigd. Hoge plinten zitten vaak met een sterk hechtende kit aan de muur geplakt.

Ga je een laminaat over laminaat leggen, dan zal de totale hoogte toenemen. Alle plinten moeten daarom voor het leggen verwijderd worden, dus ook de hoge staande plinten. De kans op beschadigingen aan de muur en kozijnen is zo aanwezig.

Als de nieuwe vloer hoger komt te liggen, welke problemen kom je dan tegen?

Door de toename in de hoogte kan het zijn dat de deuren ingekort moeten worden. Ook drempels en raamdorpels kunnen problemen gaan geven. Komt de nieuwe laminaatvloer hoger te liggen dan kan dit niet mooi afgewerkt worden.

Als er sprake is van vloerverwarming dan zal het rendement afnemen, als je laminaat over je oude laminaat gaat leggen.

Hoe ontstaat een krakende vloer?

Zowel een laminaatvloer als een houten vloer kan gaan kraken. Als de vloer te veel veert of als er geen rekenschap wordt gehouden met de vrije ruimte tussen vloer en muur ontstaat dit vervelende probleem.

Als laminaat niet stabiel ligt kan de vloer gaan kraken. Door het veren gaat de vloer dan kraken. Bij loopcontact kan dit bijzonder storen. Dit probleem is ook niet zo op te lossen. Alleen door het verwijderen van beide vloeren en dan de nieuwe vloer met ondervloer opnieuw te leggen haal je dit probleem weg.

Wat gebeurt er als de ondergrond niet voldoende egaal is?

Als de ondergrond oneffenheden heeft en er een vloer op geplaatst wordt, dan zal je nieuwe laminaat sneller slijten en is de kans groot dat je de vloer stuk loopt. Bij het stuklopen van een laminaatvloer beschadigt het kliksysteem. Als het kliksysteem van je laminaat afbreekt blijft de vloer niet meer mooi liggen en krijg je opstaande randen.

Ga je over je oude laminaat een nieuw laminaat leggen dan slijt de nieuwe vloer vaak veel eerder. Dit komt vaak doordat de oude vloer al veel slijtage heeft en het verende effect van zwevend over zwevend plaatsen. Een egale ondergrond is belangrijk bij elke harde vloerbedekking.

Wanneer heb je geen garantie op je nieuwe laminaat?

Je krijgt geen garantie op laminaat als deze niet op de juiste methode gelegd wordt. In elke verpakking van laminaat zit een inlegvel met duidelijke leginstructies. Daar staat duidelijk dat de ondergrond helemaal stabiel moet zijn. Je rechten op garantie vervallen als je van de leginstructies afwijkt.  Dus laminaat over laminaat leggen is niet aan te raden. Dit geld ook voor het leggen van laminaat over oude vloerbekleding. De ondergrond is dan niet stevig genoeg.

Conclusie:

Ga je het nieuwe laminaat leggen met behulp van de juiste ondervloer op de egale ondergrond, dan heb je de meeste stabiliteit. Je laminaatvloer blijft zo veel langer mooi. Daarnaast kunnen de hoge plinten blijven zitten, je verwijdert uiteindelijk een oude zwevende laminaatvloer. Ook de deuren hoeven niet ingekort te worden. En wat ook heel belangrijk is, je hebt recht op garantie.

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!