Waar is laminaat van gemaakt

Laminaat wordt gemaakt van hout en kunststof. Het bestaat uit drie of vier lagen. De kern is gemaakt van HDF, dat is hout dat stijf samengeperst is. Deze geeft de stevigheid aan de laminaat plank. De onderlaag is meestal van melanine. Dat is een kunststof dat, eventueel optrekkend vocht, tegen houdt. Bij drie laags laminaat is er een motief direct op de HDF-plank geprint. Bij vier laags laminaat wordt er een laag bedrukt papier op de HDF-plank geplakt. Als bovenste laag is er weer een kunststof laag. Deze toplaag moet vocht tegenhouden, doorzichtig zijn om de print goed te laten zien en keihard zijn zodat het laminaat slijtvast is. De toplaag is meestal gemaakt van melanine versterkt met aluminiumoxide.  

Waar bestaat laminaat uit

Als je laminaat uit elkaar kon halen zou je zien dat het uit 4 lagen bestaat. Een laag melanine. Dit houdt vocht tegen aan de onderkant. Dan is er een laag in elkaar geperste houtvezels. Hierdoor is het laminaat stevig en de veer en groef zijn hier ook van gemaakt. Dan komt er een heel dun laagje papier waarop een houtmotief of tegelmotief of zo op geprint is. De toplaag is een andere kunststof. Deze is hard en kras vast en zorgt ervoor dat vocht niet in het papier of het hout trekt zodat niet kromtrekt.

Waar goedkoop laminaat kopen

Op internet kun je snel veel aanbiedingen van laminaat bekijken. Wij zijn op een fabrieksleegverkoop afgegaan bij Bebo Parket in Vriezenveen. Zo’n verkoop hebben ze daar vaker. Omdat ze veel laminaat voor grote projecten leveren, b.v. hotels, hebben ze regelmatig restpartijen. Dan heb je een kwaliteitslaminaatvloer voor de prijs van een goedkoop laminaat. Vloeren die niet in de aanbieding zijn, zijn daar ook heel goedkoop.

Waar beginnen met laminaat leggen

Als de ondervloer ligt en je wilt met laminaat beginnen, moet je eerst naar de maten van het vertrek waar de laminaatvloer komt te liggen kijken. Wanneer je de laminaat planken in de lengte legt lijkt het vertrek langer en als je het in de breedte legt lijkt het vertrek breder. Meestal kun je het best bij de langste muur beginnen, en van links naar rechts werken. Je mag laminaat nooit direct tegen de muur leggen, want je moet altijd ruimte houden voor wanneer het laminaat iets uitzet bij vochtig weer. Hiervoor kun je als hulpje eerst een laminaatplank op de zij tegen de muur zetten, en daar tegenaan werken. Let op dat het mes van de plank naar de muur wijst en de groef naar je toe. De planken die je tegen de muur had gezet kun je als je een eindje op weg bent met het leggen weghalen en ook gebruiken.

Waar beste laminaat kopen

Laminaat kun je het beste kopen bij een bedrijf dat er verstand van heeft. Dus van vloeren verkopen zijn dagelijks werk heeft gemaakt. Daar vind je de vaklui die kennis en ervaring hebben van allerlei verschillende soorten laminaat [en deze ook in huis hebben]. Zij kunnen precies vertellen welke laminaat voor welk vertrek of welk gebruik geschikt is. Zij weten ook welke soort laminaat of welke kleur de uitstraling van je interieur versterkt. Het hoeft echt geen dure specialist te zijn in een luxe winkel. Gewoon de eerlijke vakman/vrouw die weet waar hij/zij het over heeft.