Geplaatst op: 8 november 2017

Doe het zelf instructie houten vloeren leggen

Controleer of de luchtvochtigheid van de ruimte tussen de 45% en de 65% ligt en breng indien nodig de luchtvochtigheid in de ruimte omlaag of omhoog tot het gewenste resultaat. Voordat de vloer wordt gelegd, moet een massieve vloer minimaal één week voor het leggen acclimatiseren en bij een lamelparket is dat minimaal drie dagen. De vloeren dienen dan op een kamertemperatuur te liggen van circa achttien graden, in de ruimte waar de vloer gelegd wordt.

Zwevend leggen van lamelparket

Plaats de ondervloer op je basisvloer dat kan zijn op een houten vloer of een betonnen vloer, zorg ervoor dat je ondergrond wel egaal genoeg is om je vloer erop te leggen je kunt kiezen uit verschillende ondervloeren.

  • Rubber ondervloer (rol): Deze heeft een aluminium zijde aan de bovenkant zitten ter isolatie van je kou en vocht, de rubber laag heeft een extra dempende werking.
  • Schuimfolie ondervloer (rol): Deze ondervloer heeft een folielaag voor je vochtwerendheid, de schuimlaag heeft een demping van 18 DB en de ondervloer is de ondervloer is geschikt voor vloerverwarming.
  • Groene viltplaten: Deze ondervloer is geschikt voor houten ondergrond om het te egaliseren en extra te dempen, als je deze ondervloer gebruikt voor een betonvloer dien je eerst een folie eronder te plaatsen.
  • Grijze XPS platen: Deze ondervloer is geschikt voor appartementen en kan zowel op een houten en beton vloeren geplaatst worden, de ondervloer heeft een geluidsdemping van 21 DB TNO goed gekeurd.
Zwevend leggen van lamelparket

Als de ondervloer er ligt begin je met te leggen met de eerste rij planken. Begin met de groef tegen de muur met uitzetruimte van 10 mm tussen de muur en de vloer, dit geldt zowel voor de kopse kanten en de lange kanten. Gebruik voldoende afstand blokjes om tijdens het leggen de 10 mm te handhaven. Je dient de kopse kanten en de lange kanten aan elkaar te verlijmen met daarvoor de juiste houtlijm, zorg ervoor dat de lijm aan de buitenkant niet tussen de planken doorkomt. Leg nu de tweede rij en klop deze aan met een reststuk van de plank, zorg steeds ervoor dat er minimaal 30 cm ruimte tussen de kopse kanten zit. dit zorgt ervoor dat de vloer in wildverband komt te liggen en bied extra stevigheid aan de vloer, ook leveren wij deelplanken erbij die ervoor zorgen dat er geen vast patroon in de vloer komt deze dien je tussen door te plaatsen. Als de vloer al geolied is kant u beginnen met de plinten te plaatsen, Indien de olie er nog niet op zit dien je deze er eerst op aan te brengen voordat je begint met de vloer af te werken. hierbij een link naar het oliën van de vloer.

Vast verlijmen van lamelparket en massieve vloeren op een cementdekvloer

Vast verlijmen op een cementdekvloer: Eerst dien je de vloer te controleren of deze vlak genoeg is om de vloer te leggen, als deze niet vlak is dien je deze met egaline te egaliseren. Voordat je begint met het lijmen op de vloer dien je eerst een primer aan te brengen. Benieuwd hoe je dit zelf kunt doen? Lees hier de instructies over het zelf aanbrengen van een primer. En dan het zelf aanbrengen van een primer. Als je de primer hebt aangebracht kun je beginnen met het leggen van de vloer eerst met je de verharder met de lijm en meng je deze componenten met elkaar. Als je dat gedaan hebt smeer je één volle lengte uit over de cement vloer en daarop kun je de planken leggen. Hou hierbij ook rekening dat je minimaal 10 mm vrij moet houden van de kanten. Soms ligt er ook een tegelvloer in waarover je het wilt verlijmen dat is verder geen probleem, je dient alleen eerst de tegels op te ruwen en goed voor te primeren.

Vast verlijmen van lamelparket en massieve vloeren op een houten ondergrond

Heb je een houten ondergrond dan dient deze ook egaal en vlak te zijn, let erop dat je alleen kunt verlijmen als het een spaanplaat, OSB plaat of underlayment plaat is als ondergrond. Op deze ondergrond dien je eerst ook een primer op aan te brengen voordat je de vloer gaat verlijmen. Als je de primer hebt aangebracht kun je beginnen met het leggen van de vloer eerst met je de verharder met de lijm en meng je deze componenten met elkaar. Als je dat gedaan hebt smeer je één volle lengte uit over de cement vloer en daarop kun je de planken leggen. Hou hierbij ook rekening dat je minimaal 10 mm vrij moet houden van de kanten.   Als je meer advies nodig hebt kun je onze mailen info@beboparket.nl of bellen met 0546-750238   Hier kunt u de Leg instructies downloaden DOWNLOADEN DEEL 1 DOWNLOADEN DEEL 2