Geplaatst op: 7 september 2022

Doe-het-zelf schuren en lakken van een lamelparketvloer

Een schuur- en lakbeurt zorgt er voor dat uw lamelparketvloer er weer als nieuw uit ziet. In deze blog leggen wij uit wat u nodig heeft en wat u moet doen om uw parketvloer te schuren en te lakken!

De kosten van het laten schuren en lakken van een lamelparketvloer

U geeft uw parketvloer een echte opknapbeurt met een schuur- en lak behandeling. Ook komt er een beschermlaag over de vloer heen wanneer u de vloer lakt. De kosten van het laten schuren en lakken van een lamelparketvloer hangt af van een aantal factoren.

De grootste factor is het aantal vierkante meters van de gehele oppervlakte. Daarnaast is de conditie van de basisvloer ook een belangrijke factor in dit verhaal. De tarieven van het laten schuren en lakken van een lamelparketvloer ligt normaal tussen de €30 en €40 per vierkante meter.

Het zelf lakken en schuren van een lamelparketvloer

Het schuren en lakken van uw parketvloer is gemakkelijk zelf te doen! In dit stappenplan gaan we u uitleggen hoe dit proces in zijn werking gaat. Hieronder vertellen wij aan u wat er moet gebeuren in de voorbereiding.

De meubels moeten ten eerste uit de ruimte verwijderd worden. Zo heeft u alle ruimte dat u nodig heeft om de vloer te lakken en te schuren. Vervolgens controleert u of er schroeven of spijkers uit de vloer steken. Zo ja, vlak deze uit.

Vervolgens kijkt u of er stof of viezigheid aanwezig is op de vloer. Wanneer dit het geval is gaat u er met een stofzuiger overheen.

Na deze voorbereiding moeten de benodigdheden verzameld worden. Dit is het gereedschap dat u nodig heeft:

 • Een lakroller
 • Een kantenschuurmachine
 • Schuurpapier korrel 40 tot 100
 • Een parketschuurmachine
 • Vloerlak/parketlak

Stappenplan schuren en lakken

Wanneer de voorbereiding compleet is, begint u met het schuren van uw lamelparketvloer. Met deze 5 stappen is dat zo gepiept:

 1. Schuren met grof schuurpapier

  Als eerste stap begint u met het schuren van de vloer met het meest grove schuurpapier. Met een parketschuurmachine gaat u over de vloer heen. De korrel van het schuurpapier is hierbij 40. Daarna gaat u heen en weer met de schuurmachine in een baan van 45 graden in telkens dezelfde richting.

 2. Schuren met middel fijn schuurpapier

  Vervolgens is het tijd voor de tweede schuurbeurt. Hierbij brengt u middel grof schuurpapier aan met korrel 80. Schuur in de lengterichting van de vloer.

 3. Schuren met fijner schuurpapier

  Tenslotte schuurt u de vloer nogmaals op met het meest fijne schuurpapier. Dit is schuurpapier met de korrel 100. Deze schuurbeurt moet ook in de lengterichting van de vloer gebeuren.

 4. Kantenschuurmachine

  Nadat u de eerste drie stappen heeft doorlopen is het tijd om de kanten van de vloer te schuren met een kantenschuurmachine.

 5. Vloer reinigen

  Als laatste stap moet er nog één ding gebeuren: de vloer reinigen. Dit kan allereerst met een stofzuiger en vervolgens met een vochtige dweil of doek. De vloer is nu helemaal klaar om gelakt te worden.

Nu is het tijd om de vloer te lakken. Dit doet u door 1 tot 2 lagen lak aan te brengen op de vloer met de lakroller. Meng de lak voor gebruik goed voordat u het in een verfbakje giet! Rol vervolgens in de richting van de noesten van de parketvloer.

Showroom

Bent u benieuwd naar ons aanbod in lamelparketvloeren? Kom dan naar onze showroom! Daar leggen we u graag het hele stappenplan nog een keer uit.