Keihard de goedkoopste!

Deze week totale fabrieksleegverkoop!
Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
Fabriek van Bebo Parket
Deze week GRATIS tanken bij BeBo Gratis brandstof bij een complete vloer!*
Bebo Parket gratis tanken auto
Bebo Parket gratis tanken auto
80% korting op veel vloeren

Stookprotocol voor hout en vloerverwarming

Vloerverwarming en hout gaan goed samen, mits er aan een paar voorwaarden voldaan wordt. Doe dit altijd in overleg met je installateur, hij legt graag de specifieke regels uit die bij jou vloerverwarming horen en passen.

Wanneer je een bestaande woning koopt controleer je dan of het vloerverwarmingssysteem niet ouder is dan 1990. Oudere systemen worden meestal te warm dan voor de houten vloer toelaatbaarheid is. De dikte van de cementdek of anhydrietvloer moet minstens 3cm boven de verwarmingsbuizen zijn, dit om plaatselijke krimpnaden te voorkomen.

Voorbereiding voor het plaatsen van de houten vloer

Een cementdekvloer moet minstens 28 dagen oud zijn (een anhydrietvloer moet minimaal 14 dagen oud zijn). Daarna is het belangrijk dat de vloerverwarming zo snel mogelijk aangaat voor de droging van de vloer voordat een houten vloer gelegd kan worden. Let op: Doe dit in overleg met de installateur! Dit is nodig om het restvocht wat nog in de cementdekvloer zit eruit te stoken zodat dit niet in je houten vloer terecht komt als het gelegd wordt.

Het vocht percentage van dekvloer mag niet te hoog zijn. Dit kan wanneer je twijfelt worden vastgesteld door een vochtmeting, om zeker te zijn dat de toegestane waardes kloppen. Het vochtgehalte van een zandcementdekvloer dient maximaal 2% te zijn bij meting (anhydrietvloer 0,3%). Richtlijnen voor het opstoken neem gemiddeld 14 dagen in beslag.

  • Het verwarmingswater de eerste dag verwarmen tot 20 graden.
  • De dagen daarna elke 24 uur de watertempratuur in de leidingen verhogen met telkens 5C, tot een maximaal van 45C.
  • Houd de maximale temperatuur minstens 24 uur/ per centimeter vloerdikte aan. Dus bij een dekvloer van 4cm dik, 4 dagen droogtijd hanteren.
  • Daarna de verwarming geleidelijk uitzetten en laten afkoelen op een gelijke wijze zoals deze ook opgebouwd is in stappen van 5C, ter voorbereiding op het plaatsen van de houten vloer.
  • Bij plaatsing dient de binnen temperatuur 18 a 19 graden Celsius te zijn.
  • Na het aanbrengen van de vloer 4 tot 7 dagen wachten met het verhogen van de temperatuur van de vloerverwarming.

Na het plaatsen van de houten vloer

De temperatuur van het water vanaf 20C verhogen met 2C per 24 uur tot het gewenste temperatuur. Vloerverwarming moet zo geregeld zijn dat bij een kamertemperatuur van 20-22C de houten vloer nooit boven de 27C is. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 45% en 65% liggen.

Tijdens het stookseizoen de temperatuur van het water geleidelijk laten variëren en constant houden voorkomt en beperkt het uitzetten en krimpen van het hout. Naadvorming tussen de planken als gevolg van temperatuurschommelingen is mogelijk.

Kasten en dergelijke die tot onderaan gesloten zijn en tapijten, hebben een isolerende werking. Hierdoor wordt de vloer extra opgewarmd, dit dien je te voorkomen. Houten lamel vloeren kunnen zowel zwevend als vast gelijmd worden. Bij zwevend leggen raden wij af om niet breder te gaan dan 23,5cm breed en bij vast verlijming niet breder dan 26cm te gaan. Bij een vaste verlijming is de doorlating van je vloerverwarming het beste en de stookkosten dus het laagst. Bij een hoge luchtvochtigheid van meer dan 65% in de zomer is de ruimte ventileren van groot belang. Tijdens de winter is het nodig om een lucht bevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid niet lager te krijgen dan 45%. Dit is ook verstandig en een pre voor je gezondheid.

Let op: De temperatuur van het water in de leidingen mag na het verlijmen van de vloer maximaal 28C zijn.

Hierbij kun je de Protocol downloaden

Stookprotocol deel 1
Stookprotocol deel 2

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!