Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Top tien houtsoorten en hun eigenschappen

In deze top tien van de populairste houtsoorten in Duitsland, lees je de oorsprong, toepassing en eigenschappen van het hout. Al deze houtsoorten hebben ieder zijn eigen unieke karakter en worden al sinds vroeger voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

Naaldbomen

Fijnspar (Picea Abies)
Een fijnspar is de meest voorkomende boom in Duitsland, namelijk één op de vier. Oorspronkelijk kwamen deze bomen alleen voor in de Alpen, maar heeft zich inmiddels verspreid over het hele land. Toch is het aantal sterk gedaald door de klimaatverandering. De bijnaam van de fijnspar in Duitsland is Broodboom doordat het vroeger gold als betaalmiddel om het dagelijks brood van te kunnen kopen.

Grove den (Pinus Sylvestris)
Het hout van de grove den wordt in Nederland grenen genoemd. Deze naaldboom bevat veel hars en stoffen met antibacteriële werkingen. Deze boom vind je zowel op een zanderige ondergrond als in een vochtige bodem. Grenen is in de bouw en de meubelindustrie populair, doordat het een houtsoort is die weinig werking heeft. Dit heeft de grove den weer te danken aan zijn harsrijke kernhout. Vroeger werd deze boom gebruikt bij het winnen van terpentine en harslijm.

fijnspar
groveden

Europese Lariks (Larix Decidua)
De Europese lariks werd vroeger ook gebruikt voor het winnen van terpentine en harslijm, al is van deze boomsoort minder te verkrijgen van de grove den. Tegenwoordig wordt het hout van de lariks gebruikt in de meubelmakerij, interieurbouw en kozijnproductie. De lariks is in Duitsland redelijk zeldzaam, slechts 3% van het woudoppervlak bestaat uit de lariks, hoewel deze boomsoort oorspronkelijk wel uit de Alpen komt.

Zilverden (Abies Alba)
De zilverden wordt het meest gebruikt bij meubelbouw, interieurbetimmering en muziekinstrumenten. Vroeger werden de naalden van de zilverden ook gebruikt voor medicinale thee. De zilverden is een zeldzame boom in Duitsland, namelijk slechts 2% van het totale bosoppervlak. De zilverden is gevoelig voor allerlei bacteriën die het kernhout zeer bevochtigen. Het vochtgehalte van deze boom kan hierdoor wel stijgen tot 160%. Normaal zit dit vochtgehalte rond de 40%. Het opvallende aan deze boomsoort is dat het totaal geen hars bevat.

Douglasspar (Poseudotsuga Menziesii)
De Douglasspar is van oorsprong een Noord Amerikaanse boomsoort waarvan de zaden vanaf de zestiende eeuw via zeelui die op Amerika voeren werden meegenomen. Ook van deze boomsoort is slechts 2% in het Duitse bosoppervlak te vinden. Dit aandeel neemt de laatste tijd gelukkig toe. De hoogste boom in Duitsland is een Douglasspar van maar liefst 65 meter hoog. Het hout van de Douglasspar wordt toegepast in de ruwbouw en meubelindustrie.

EuropeseLariks
zilverden
douglasSpar

Loofbomen

Beuk (Fagus Sylvatica)
Wanneer de beuk net gekapt is, bevat het hout een rode zweem. Hierdoor noemden de Duitsers deze boom vroeger altijd Buche of Rot-Buche. De vruchten van een beuk waren vroeger erg populair als varkensvoer. Het beukenhout wordt gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en in de parketbranche. Ongeveer 16% van de Duitse bossen bestaat uit beuken.

Esdoorn (Acer)
De Esdoorn wordt ook wel Ahorn of Maple genoemd. Dit is de nationale boom van Canada en bekend van de Canadese vlag en de ahornsiroop. De Esdoorn is een familie van verschillende varianten. In Duitsland groeien drie sub soorten, namelijk de Europese esdoorn, de Bergahorn en de Veldahorn. De houtsoorten van deze soort lopen uiteen van witgelig tot helder geel. De esdoorn wordt gebruikt voor meubelen, interieurbetimmering, muziekinstrumenten, tennisrackets, schoenhakken en keukengerei. Zoals u leest is de esdoorn zeer breed toepasbaar. Het blad van de Veldahorn esdoorn wordt ook gebruikt om zwellingen van insectenbeten te verminderen.

beuk
esdoorn

Europees noten (Juglans Regia)
Het Europees noten hout is donker van kleur. Het stamt uit het Midden Oosten en is ooit door de Romeinse legers naar Europa gebracht. De Romeinen ontdekten dat deze boomsoort goed bestand was tegen allerlei weersomstandigheden. Van het hout werden steunpalen voor hun druivenranken geproduceerd. Hierdoor komt de houtsoort vooral in Europese wijngebieden voor. Het hout wordt gebruikt in de productie van meubelen, piano’s, betimmeringen, lijsten, knoppen, geweerkolven en als toplaag voor parketvloeren. In sommige delen van Europa mag deze boomsoort niet zomaar gekapt worden, pas als er aangetoond kan worden dat er een nieuwe voor in de plaats wordt geplant.

Europees eik (Quercus)
De Europese eik is onmisbaar in het houtoverzicht. Dit hout wordt voor meer dan 80% gebruikt in de productie van parketvloeren. Hierdoor is het ook de nationale boom van Duitsland. Zowel voor de vroege Christenen, de Romeinen als de Germanen was deze boom heilig. Inmiddels bestaat 11% van het Duitse bosoppervlak uit Europees eiken. In Europa groeien twee sub soorten: de zomereik en de wintereik. De gehele eikenfamilie bestaat uit zo’n 400 tot 600 verschillende soorten. De Europese eik wordt voor huizenbouw tot scheepsbouw en van meubelen tot bruggenbouw gebruikt.

Essen (Fraxinus Excelsior)
Essen is in Duitsland verkozen tot ‘Houtsoort van het jaar 2016’ door de gezamenlijke vloerfabrikanten. Ook is essen geliefd bij fabrikanten van tuingereedschap en sportapparaten. De kleur kan uiteenlopen van witgrijzig tot gelig bruin tot roze zwemen in het hout. Het is een oersterke houtsoort dat veel gewicht kan dragen. Essen wordt gebruikt in de interieurbouw en de meubelindustrie. Ook is het populair bij de productie van roeispanen, laddersporten en uiteraard parketvloeren. De zoete geur van het hout bij het verwerken is bijzonder karakteristiek.

noten
eik
es

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!