Keihard de goedkoopste!

Fabriek van Bebo Parket
Kom langs in onze fabriek tijdens onze leegverkoop
DEZE WEEK FABRIEKSLEEGVERKOOP IN ETTEN-LEUR & VRIEZENVEEN

Waarom vergeelt een houten vloer en wat kun je ertegen doen?

Als je aan een oude houten vloer denkt, dan denk je vaak een warm bruine vloer. Door ouderdom is de afwerklaag vaak helemaal vergeelt, net zoals de toplaag van de vloer.
Er zijn houtsoorten die van nature al een warme tint hebben. Denk hierbij aan teak, kersen en merbau. Houtsoorten zoals grenen en eiken gaan door middel van daglicht/zonlicht verkleuren. De vloeren krijgen een iets warmere tint. Er zijn echter methodes die deze verkleuring tegen gaan of de vergeling te camoufleren. In deze blog vertel ik hier meer over.

Waarom verkleurd hout?

Zonlicht zorgt voor de verkleuringen in het hout. Er zijn houtsoorten die gaan hierdoor vergrijzen en
er zijn ook soorten die op den duur een warmere tint krijgen.

Wat is er tegen te doen?

De eenvoudigste oplossing is een houten vloer of meubels met een kleur olie te behandelen. Gebruik je een was-olie, dan is de vloer eenvoudig in onderhoud. Daarnaast kan een hout gerookt of geloogd worden.

Welke kleurolie is het meest geschikt?

Voor een lichte uitstraling wordt het hout met een lichte was-olie behandeld, zoals wit of grijs. Bij juist onderhoud zal de vloer de lichte uitstraling houden.
Ga je de vloer met een bruine of zwarte kleurolie behandelen? Dat valt het verkleuren nauwelijks meer op. De donkere olie behandeling wordt dan juist nog mooier.
Wat is logen? Hierbij wordt hout in een bad gedompeld met loog. Met loog kun je verflagen en dergelijke van hout losweken. Verder verbleekt loog het hout. Dit zie je het beste bij grenen. Grenen hout zal verbleken door het logen.

Wat is roken?

Eiken kan juist gerookt worden. Door middel van ammoniakdampen wordt het looizuur in de eiken planken geneutraliseerd. Zo krijgt de vloer een vergrijsde gloed. Dit kan alleen met eiken gedaan worden. Andere houtsoorten bevatten nauwelijks of geen tannine. Des te langer je het eiken aan de ammoniakdampen blootstelt des te grijzer en donkerder het eiken wordt.

Wat betekent het kleuren van een houten vloer?

Het mooiste resultaat bereik je met een was-olie waarin kleurpigmenten zitten. Deze hechten zich aan het hout en dringen met de olie in het hout. De naturel afwerklaag zorgt er daarna voor dat de vloer vocht- en vuil werend is. Bij gebruik van wit en grijs tinten houdt het eiken een lichte kleur en zal het vergelen veel langzamer gaan. Daarnaast valt het dan ook minder op. De donkere tinten camoufleren het vergelen.

Wat kun je zelf doen?

Om verkleuren van hout zo lang mogelijk tegen te gaan, moet je het zonlicht zoveel mogelijk uit de ruimte weren. Denk hierbij aan goede zonebescherming bij de ramen.

Hoe krijg je deze vergeelde vloeren weer als nieuw?

Als je houten vloer dermate vergeeld is, kun je de vloer opnieuw (laten) schuren. Zorg er voor dat de afwerklaag en het hout geschuurd wordt. Je ziet tijdens het schuren de vloer weer als nieuw worden. De vloer kan na het schuren en polijsten weer opnieuw behandeld worden. Door het schuren werk je ook krassen en andere beschadigingen weg.

Wie behandelt en schuurt vloeren?

Bij Bebo parket vind je heel veel houten vloeren. De vloeren kunnen helemaal naar wens behandeld worden. Omdat er met was-olie wordt gewerkt is er een ruime keuze in behandelingen die verkleuring van hout tegen gaan. Daarnaast kan de parketteerder ook bij u de houten vloer weer nieuw leven inblazen.

Voor meer informatie raden we u aan om het bedrijf te bezoeken. U kunt natuurlijk ook bellen 0546-750238 of mailen naar info@beboparket.nl

Waarom vergeelt een houten vloer en wat kun je ertegen doen

Wat onze klanten zeggen Onze klanten beoordelen ons met een 9/10

Jaron Stienstra

10/10

Goede ervaring gehad, met open armen ontvangen. Goede service, en top laminaat.

Ramon Smit

10/10

Zeer klantvriendelijk, laagdrempelig en hele nette prijzen. Wel opletten, prijzen zijn excl. BTW maar dat staat ook aangegeven.

Wendy Olivier

9/10

Go BEBO, topplek, heb gewoon een vakantie gevoel. Allemaal leuke extra’s maar vooral heel fijne hulp en meedenkadvies. Superblij.

Sven Valk

9/10

Top service gehad van begin tot het eind. Ik ben zeer tevreden. Top!