Geplaatst op: 24 januari 2018

Zelf je houten vloer oliën

Veel mensen kiezen ervoor om een houten vloer of parketvloer af te werken met kleur- of naturelolie. Deze afwerking zorgt simpelweg voor een prachtige natuurlijke uitstraling. Je kunt de uitstraling helemaal zelf bepalen door middel van een ruime keuze uit verschillende kleuren. Om de afwerking geheel naar eigen wens te laten verlopen kunt je zelf je houten vloer oliën. Bekijk de handige tips voor een prachtige afwerking.
Behandeling

zelf je houten vloer olien

Behandeling met vloerolie

Een houten vloer oliën of kleuroliën zorgt voor een prachtige natuurlijk afwerking. Door de vloer te behandelen met een hard wax olie krijgt de vloer een heel natuurlijke look. De vloer komt zo helemaal tot zijn recht.
Een houten vloer of parketvloer moet helemaal droog en stofvrij zijn voordat je begint met het aanbrengen van de olie. Het beste kun je de vloer oliën bij een kamertemperatuur van 18 graden Celsius. Zorg tevens voor een goede ventilatie.

Stappenplan olie aanbrengen

• Roer de kleurolie goed door voordat je het gebruikt. De inhoud dient goed samengevoegd te worden, ook tijdens het aanbrengen regelmatig door roeren anders ontstaat er kleurverschil.
• Olie kan op verschillende manieren aangebracht worden. De beste manier om olie aan te brengen is door middel van een boenmachine met bijbehorende pads.
• Boen de olie met een de boenmachine goed in, zodat de poriën van het hout verzadigd zijn.
• Verwijder overtollige olie met een katoenen doek zodat er geen glansplekken ontstaan.
• Na het in masseren van de olie dient het nog even in te trekken. Hierna kan de parketvloer met de witte pad uitgepoetst worden.
• Je kunt dit ook met de hand doen. Rol maximaal twee planken tegelijk in met de olie. Gebruik hierbij een pluisvrije mohairroller en verfbak. Wrijf daarna de olie goed uit en verwijder de overtollige olie. Dit doe je met katoenen doeken (bijvoorbeeld oude t-shirts of theedoeken) omdat deze de olie het beste absorberen.
• Na dit hele proces mag de vloer de komende 36 uur niet meer belopen worden.
Nadat de vloer 36 uur heeft kunnen uitharden, kan de vloer voor een tweede kleur geolied worden. Alleen op deze manier krijgt de vloer zijn beschermlaag. Na de tweede laag olie is de vloer vocht en vuil werend.

Hoe breng je de afwerkolie aan?

• Gebruik hiervoor de naturel olie. Ook deze olie roer je eerst goed om. Giet de olie in een verfbak en gebruik een mohairroller voor het aanbrengen van de tweede laag olie.
• Rol je hele vloer in met de olie. Doe dit allemaal in de lengterichting van de plank. Neem ook de zijkanten en de naden goed mee.
• Breng op deze manier een dunne laag olie aan. Je merkt dat je duidelijk minder olie nodig op hoeft te brengen. Deze tweede olielaag poets je niet uit.
• Laat de olie 24 uur drogen. In een geventileerde ruimte zal de olie sneller aanharden.
• Hierna is de vloer weer voorzichtig beloopbaar en kan de ruimte weer worden ingericht. Ga niet schuiven met de meubels, daarvoor is de olielaag nog te vers. Bescherm je meubels met viltplaat of viltdoppen om krassen te voorkomen. Denk hierbij vooral aan stoelen en tafels.
• De vloer is na twee weken helemaal uitgehard. Nu kan de vloer ook lichtvochtig gedweild worden, als dit nodig is.
Wij adviseren om bij het dweilen gebruik te maken van onze speciale wax en clean en verder kan de vloer beschermt en behandeld worden met onze onderhoudsolie.