Geplaatst op: 16 april 2018

Wat is het verschil tussen A-kwaliteit en B-kwaliteit vloeren

Wanneer je een houten vloer wil kopen is het belangrijk om je eerst te oriënteren in woonbladen of op het internet. Op deze manier weet u beter wat u mooi vindt qua houtsoort, kleur, afwerking en houtstructuur. Zoekt je iets dat stoer is, dan kies je meestal voor een donkergekleurde vloer, uiteraard met veel noest en andere rustieke kenmerken. Zoek je een rustige vloer die in je interieur opgaat, kies dan voor een lichte vloer. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen kenmerken. De afwerking kun je zelf bepalen, zoals verouderen, roken, naturel afwerken of juist met een kleurolie. De houtstructuur van een plank, evenals de breedte kan natuurlijk ook de doorslag geven. Deze keuze is afhankelijk van je smaak, interieur en je budget.

wat is het verschil tussen een A-kwaliteit en een declassee houten vloer

Zoek je een houten vloer maar heb je een kleiner budget? Denk dan eens aan een prachtige grenen vloer. Grenenhout heeft een prachtige uitstraling, die in elke ruimte past. In deze blog ga ik je meer vertellen over een grenen vloer.

Wat is een grenen vloer?

Grenen is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den. De houtkap van grenen vindt hoofdzakelijk plaats in Frankrijk en Scandinavië. Frans grenen is een sterk gekleurd houtsoort. Over het algemeen worden de vloeren onbehandeld aangeboden, zodat jij zelf kunt bepalen hoe je de vloer wilt afwerken.

Welke soorten zijn er te koop?

Bij een grenen vloer is er sprake van de A-kwaliteit of de declasé vloer. Voor grenen vloerdelen wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van Frans grenen. Het is een harder houtsoort dan de grenen uit Scandinavië en Oost- Europa.  Ook is dit houtsoort voorzien van het FSC-keurmerk, zodat je weet dat het hout op een verantwoorde manier is gekapt. De A-kwaliteit grenen vloer bestaat uit originele, onbewerkte planken, die geen open noesten bevatten. Deze vloerplanken zijn al geschuurd en zodoende leg klaar. Aan de achterkant zijn de planken voorzien van trekgroeven, zodat de planken niet kromtrekken. De vloerdelen zijn verder rondom voorzien van een mes en groef verbinding. Daarnaast heeft elke plank vellingskanten. Zoek je iets rustiekst, kies dan voor een declasé grenen vloer. De planken kunnen dan open noesten bevatten of kleine scheurtjes. De planken zijn al wel geschuurd, maar natuurlijk kun je er zelf voor kiezen om noesten te stoppen. Ook deze planken zijn aan de onderkant voorzien van trekgroeven. De planken zijn eveneens voorzien van een mes en groef verbinding en hebben ook een vellingskant.

Wat zijn de voor en nadelen van een massieve grenen vloer?

De voordelen:

  • Grenen is veel goedkoper dan een massieve eiken vloer.
  • Een grenen vloer zal door de jaren heen steeds harder worden, dus een grenen vloer is een duurzaam product. De vloer gaat jarenlang mee.
  • De vloer kan opnieuw geschuurd en behandeld worden.
  • Wordt de vloer behandeld met een kleurbeits of kleurolie dan zal de kleur veel intenser zijn dan bij een behandeling op een hardhout soort. Bij grenen kunnen de kleurpigmenten veel beter in het hout dringen.
  • Een grenen vloer is ook heel geschikt om te verven en zo zal op den duur een prachtige geleefde vloer.

De nadelen:

  • De hardheid van massief grenen is net iets zachter dan een eiken vloer. Door de jaren heen zal het grenenhout echter wel steeds harder worden.
  • De levendige structuur van het grenenhout kan drukker overkomen dan van een hardhouten vloer.
  • Doordat grenen een zachter houtsoort is, komen er eerder gebruikssporen in de planken. De vloer zal dus eerder een doorleefde uitstraling krijgen. Dit is echter wel helemaal passend bij de vloer. Vaak worden grenen planken bewust verouderd of getrommeld omdat het zo bij de uitstraling van de vloer hoort.

Op welke manier kan een grenen vloer behandeld en afgewerkt worden?

Verouderen: In een grote trommel worden de planken rondgedraaid, zodat ze in contact komen met steentjes en andere harde scherpe delen. Zo ontstaan er deukjes, butsen en krasjes. De vloerdelen krijgen een doorleefde uitstraling. Verdere beschadigingen die kunnen ontstaan op de vloer zullen zo ook niet storen.

Een verouderde grenen vloer, onbehandeld.

Wat is het verschil tussen een A-kwaliteit en een declassee houten vloer 1

Borstelen: Met een staalborstel haal je zo het zachte hout iets weg, zodat de harde nerven meer tot het recht komen. De vloer krijgt een oppervlak met reliëf. Nadat de vloer afgewerkt wordt met een olie of beits, zal de structuur nog beter tot zijn recht komen.

Was olie: Voor het afwerken van een grenen vloer wordt meestal gekozen voor een was olie. Die kan naturel zijn of voorzien zijn van kleurpigmenten. Voordeel van een geoliede vloer is dat deze bijgewerkt kan worden bij beschadigingen en daarnaast ook langer mooi blijft door middel van een onderhoud met olie.

Beitsen: Grenen kan ook gebeitst worden, maar een beschadigingen in de afwerklaag zijn niet gemakkelijk bij te werken. Alleen als je een plank gaat schuren en opnieuw behandelen kunnen je dit herstellen.

Verven: Wil je een egale geschilderde houten vloer, dan wordt er ook vaak gekozen voor een grenen vloer. Het doorleefde karakter wat de grenen vloer op den duur zal krijgen past ook helemaal bij deze vloer.

Wat is het verschil tussen een A-kwaliteit en een declassee houten vloer 2
Grenen vloeren

Waar koop je een mooie grenen vloer?

Een grenen vloer past bij ieder interieur. Dus ook in een landelijke, industriële, strakke of Scandinavische inrichting. Het Franse grenen heeft een levendige structuur en er zit kleurverschil in de planken onderling. Verder wordt een grenen vloer met de jaren steeds harder. Bij Bebo parket vind je duurzame grenen vloeren: De a-kwaliteit of een mooie rustieke declasé uitvoering. Beide vloer hebben planken die rondom voorzien zijn van een mes en groef verbinding. Voor een mooier effect hebben alle planken bovendien vellingskanten. Doordat de vloerdelen aan de onderkant voor zien zijn van trekgroeven, voorkom je het kromtrekken van de vloer. In de fabriek vind je de onbehandelde vloeren, die helemaal naar jouw wens behandeld en afgewerkt kunnen worden. Ook kunnen we ervoor zorgen dat de vloer bij je bezorgd en/of gelegd wordt. Dit uiteraard tegen hele scherpe prijzen. Wil je meer weten over schitterende grenen vloeren ten de laagste prijzen bel, 0546-750238 of mail dan naar info@beboparket.nl